Наводнения за половин милиард във Великобритания

Наводнения за половин милиард във Великобритания

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Няколко събития напомниха колко сериозни са вече последиците от климатичните промени. В страните от Персийския залив се изляха невиждани дъждове. В Обединеното кралство пък се сблъскаха с изплащане на рекордни обезщетения към пострадали от катаклизми.

Застрахователите на Острова са получили искове за половин милиард паунда за пострадали от климатични аномалии домове. Сумата през миналата година е внушителна - 573 милиона паунда. Щетите са предимно от наводнения и са скочили с цели 36%. И това не е само британски проблем. Подобна тенденцията се наблюдава в редица държави. В САЩ тя вече доведе и до рекордно поскъпване на жилищните застраховки.

След като наводненията причиниха застрахователни щети за милиони на Острова, това доведе до ръст в застраховките с цели 16% през последните години. Непрекъснатото поскъпване на полиците обаче, не е работещо решение, защото в един момент хората ще спрат да се застраховат.

Мървин Скийт e директор в Британската асоциация на застрахователите. Работи повече от 30 г. в бранша и смята, че климатичните промени не са единствено предизвикателство пред застрахователите днес.

„Друг аспект на приспособяването към климатичните промени е да направим изградената от нас среда по-устойчива. Трябва да осъзнаем колко е важно да смекчим въздействието на по-горещите лета, да намалим риска от наводнения, да се справяме с по-екстремни метеорологични явления и проблеми, причинени от стара пътна инфраструктура или пък жилища, проектирани за по-студени температури”, обяснява Мървин Скийт, в Британската асоциация на застрахователите, разказва Нова тв.

„Чудя се колко хора в тази зала биха допуснали, че в Манчестър може да има торнадо между Коледа и Нова година. Това със сигурност повлия на плановете ми за почивка. Сигурен съм, че това важи и за мнозина от вас, които сте тук. Но торнадото в Манчестър, което засегна сто домове и нанесе значителни щети, е нещо, което едва ли щяхме да видим в предишни години. Така че трябва да знаем повече за тези явления и да сме сигурни, че разбираме как те могат да променят нашия бизнес модел”, казва още той.

Според него обществото трябва да бъде готово за бъдещи пандемии и кибератаки. "Кибернетичното пространство вече беше споменато няколко пъти като рискова зона, а може да има и други опасности. В момента нямаме регистър за измерване на риска, от който да се ръководим. Така че трябва да се учим от собствен опит. А той определено включва неща като ковид кризата. Нужно е да се възползваме от водещия световен опит и напредничаво мислене, каквито имаме, както в Обединеното кралство, така и в Гибралтар. Оценката на риска и управлението на риска са от решаващо значение. И ние трябва да се съсредоточим именно върху тях”, коментира още Скийт.

Затова британските застрахователи настояват правителство да увеличи инвестициите за предпазване от катаклизми. „Да видим какво казва статистиката. През 2022 г. проучване показа, че 42% от 300 хиляди търговски сгради в Лондон са застрашени от наводнения при проливни дъждове. Освен това бе посочено, че рискът при търговските и промишлени обекти е два пъти по-голям в сравнение с останалите имоти. Известно е също така, че 40% от малките бизнеси фалират след катастрофални загуби от наводнения. Всяка четвърта фирма от пострадалите през последното десетилетие, казва, че преминава през продължителен период, в който бизнесът й е сериозно нарушен”, обяснява Никола Махер, адвокат по застраховане.

#наводнения #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници