Турски частен инвеститор иска да строи ТЕЦ в Инеада, съобщи Плевнелиев

Турски частен инвеститор иска да строи ТЕЦ в Инеада, съобщи Плевнелиев
Росен Плевнелиев е на двудневно посещение в Турция, където бе посрещнат първо от колегата си Абдулах Гюл (на снимката), а след това се срещна и с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Турски частен инвеститор иска да строи Топлоелектрическа централа с пристанище за въглища близо до Резово, съобщи президентът Росен Плевнелиев в Анкара.

„България трудно би могла да спре частен проект, ако отговаря на всички изисквания," коментира българският държавен глава след среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Заедно с турското министерство на околната среда обаче зоната в близост до Резово може да бъде изследвана и проектът да се пренасочи на друго място, допълни президентът, цитиран от БНР.

Според информацията, която Росен Плевнелиев е получил в първия ден от официалната си визита в Турция, в граничното градче Инеада има частен проект за строителство на ТЕЦ с пристанище за въглища, които да се доставят от Украйна. Проектът обаче биул на ранен етап от развитието си.

„Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение, като буквално една голяма част от разговора с министър-председателя Ердоган беше по тази тема," каза Росен Плевнелиев.

Той обяснил на турския премиер, че туризмът е стратегическа индустрия за България и за Турция, а отговорното отношение към бъдещите поколения задължава плажовете и недокоснатата природа да бъдат запазени.

„Ние сме много притеснени, в България имаше и гражданско неподчинение заедно със съседите от другата страна на границата от турските села. Притеснени сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Ние изпращаме сигнала навреме и очакваме оттук насетне да бъдем информирани и очакваме едно сериозно отношение," подчерта Росен Плевнелиев.

Той посочи, че в момента се твърди, че има инвестиционно предложение, което е в турското министерство на икономиката и същевременно министерството на околната среда ще се занимава с тази тема.

„Това, което се изисква по правилата, ще бъде спазено, т.е. да има оценка на въздействието на околната среда по възможно най-високите стандарти. Но на нас това не ни е достатъчно. Ние искаме още от сега да сигнализираме, че България има сериозен проблем с този проект и се надяваме на тази ранна фаза на изпълнение нашите турски приятели да ни подкрепят," каза Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #ТЕЦ #Инеада #пристанище #околна среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници