Младенов се оплака на Попоски от дискриминация на българи в Македония

Младенов се оплака на Попоски от дискриминация на българи в Македония
Външният министър на България Николай Младенов (вдясно) призова колегата си Никола Попоски да преобърнат негативните тенденции в отношенията между България и Македония. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българският външен министър Николай Младенов се оплака на македонския си колега Никола Попоски от растящата дискриминация срещу граждани, запазили самосъзнанието си на българи.

В официално писмо Николай Младенов отбелязва, че броят на сигналите за дискриминация срещу българи в македония расте, а опитите на България да намери начин за съвместно честване на богатото общо културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

„Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото," категоричен е министърът на външните работи на България.

В подкрепа на своята теза той припомня, че искреното желание на България да развива добросъседски отношения с Република Македония е в основата на българската политика още от 1992 г., когато първа е признала независимостта на новата държава.

Николай Младенов припомня подкрепата за Република Македония, която България е оказвала в различни критични моменти от последните две десетилетия.

Например, безпрепятствения достъп до морските пристанища по време на санкциите срещу бивша Югославия и блокадата на Македония.

Освен това България е предоставила помощ за временните бежански лагери по време на кризата в Косово и е оказала подкрепа за намиране на разбирателство между различните общности по време на вътрешната криза в Република Македония през 2001 г.

Българският външен министър обобщава, че от създаването на Република Македония България подкрепя усилията й да стане пълноправен член на евро-атлантическата общност.

„Въпреки това двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимосвързани страни," твърди още Николай Младенов в писмото си до Никола Попоски.

Българският министър изразява безпокойство от последователното засилване на анти-български действия и реторика в Република Македония, „имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало".

„Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС," се казва в писмото на Николай Младенов.

В него се очертава пътят към постигането на тази цел, който включва три последователни стъпки: Да се подпише Споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г.

На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области.

На трето място, България предлага създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

„Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС," завършва министър Николай Младенов.

#Николай Младенов #Никола Попоски #министър на външните работи #България #Македония #дискриминация #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници