Мощната магнитна буря, ударила Земята, се ЗАСИЛВА (СНИМКИ)

Мощната магнитна буря, ударила Земята, се ЗАСИЛВА (СНИМКИ)

ФБ/Meteo Bulgaria

A A+ A++ A

Магнитната буря, която леко отслабна следобед на 11 май, се върна към максимални стойности. Като кулминацията започва. Най-бързите маси, изхвърлени от Слънцето, преминават към своя пик.

Според специалисти скоростта на слънчевия вятър сега варира в диапазона от 800 до 1000 километра в секунда.

През изминалите 12 часа нашата планета бе засегната от екстремно силна геомагнитна буря от G5.

Бурята достигна най-високи нива- G5. „Земята преживява най-силната геомагнитна за буря за последните 20-40 години насам", съобщиха от NOAA.

Необичайна червена светлина на полярното сияние притесни хората не само в България, но и по света. Явлението полярно сияние, или Аурора, се забелязва и от Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. В САЩ ауората достигна до Флорида, но бяха наблюдавани сияния и от екватора.

За първи път от януари 2005 г. насам Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря. Изключително високоскоростна плазма от Слънцето се приближава към Земята.

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то бе отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга - толкова голямо, че може да се види с просто око.

Поне пет коронални изхвърляния на маса са се насочили към Земята. Възможно е три от тях да се комбинират в "канибал" - това е ситуация, в която последващо изхвърляне на коронална маса е по-бързо от предишните. Така то ги настига, слива се с тях и удря планетите по пътя си като едно своеобразно цунами от плазма.

Какво представлява слънчевият вятър?

Слънчевият вятър е външен поток от заредени йонизирани частици, тоест плазма, която се изхвърля и разпръсква от горните слоеве на звездната атмосфера. Ако не е от Слънцето, а от друга звезда, той е наричан звезден вятър. Слънчевите изригвания от вятър се състоят главно от електрони и протони, способни да преодолеят звездното гравитационно поле и са в състояние да наберат висока енергия чрез процес, който е неясен за изследователите. Магнитните бури и полярните сияния са директно свързани със слънчевия вятър, както и много други явления. Посоката на кометните опашки също зависи от слънчевия вятър – те са винаги в противоположна посока на тази на вятъра. Формирането на далечни звезди е повлияно от слънчевия вятър, защото междузвездният газ и прах оказват влияние, пише "магнитнибури.com". Скоростта на слънчевия вятър зависи от различните региони на Слънцето. По принцип, в посока на Земята тя е около 400 км/ч, но се увеличава при образували се дупки в короната. Внезапните промени оказват влияние върху формата на земната магнитосфера и създават геомагнитни бури.

Как влияе слънчевият вятър на планетите?

Слънчевият вятър най-много засяга Меркурий. Атмосферата на тази планета е изчезнала именно заради вятъра и заради малкото ѝ гравитационно поле. Сега Меркурий е потопен в радиационна баня. Част от атмосферата на Марс също е пострадала заради слънчевия вятър, въпреки че тази планета е по-голяма и по-далечна от Меркурий. Вятърът въздейства и на атмосферата на Венера така, че от нея се отделя кометоподобна опашка, която достига до земната орбита. Облаците на тази планета са подложени на ерозия заради слънчевия вятър. А нашата планета е защитена от вятъра със собственото си магнитно поле, което отразява заредените частици. Но ако вятърът е достатъчно силен, той ще има проявления на Земята. Тогава се предизвиква изменение на силовите линии на земното магнитно поле, а това води до полярни сияния и магнитни бури.

Какво представлява магнитната буря?

Това е временно смущение в земната магнитосфера. Заредените слънчеви частици с висока енергия навлизат в нея. Тези частици попадат на Земята когато Слънцето има коронални изхвърляния на маса или поток от бърз слънчев вятър, който идва от коронални дупки. При първия вариант слънчевата активност е по-голяма, а при втория тя е сведена до минимум. Геомагнитните бури индуцират токове в електропроводите и водят до смущението на радиовълните. Те пречат на сигналите на радиотелевизионните кули, както и на мобилните комуникации, на системите за сигурност и отбрана, на различните навигационни устройства, на спътниците в надземната орбита. Магнитната буря пречи много на хората, които имат заболявания и влошено здравословно състояние.

Какво представлява полярното сияние?

Полярното сияние е известно на всички хора явление, което може да се наблюдава в районите около полюсите на нашата планета. То се образува когато заредени частици на Слънцето с голямо количество енергия навлязат в магнитната обвивка на Земята. Най-силното магнитно поле е именно около полюсите, затова частиците се събират там. При сблъсъка на атомите и молекулите в атмосферата ни се стига до изблици на светлина, които се наричат фотони, а ние им казваме полярни сияния. Полярното сияние в северното и в южното полукълбо на планетата ни е едно и също, защото това са огледални образи на едно и също явление. Но не всичко относно полярното сияние е ясно. Учените не знаят защо то се появява най-често в много студените нощи. Не може да се предскаже с точност кога ще се появи или изчезне, въпреки всички изследвания.

Силата на магнитните бури се оценява по петобална скала. Бурите от ниво G1 се считат за най-слабите, те почти не влияят на работата на електрическите уреди. Ниво G3 е силна буря, тя пряко засяга енергийните системи и причинява прекъсвания в сателитната навигация и радиокомуникациите. Максималното ниво е G5, възможни са мащабни проблеми с електропреносната мрежа и сериозни неизправности в работата на сателитите и радиокомуникациите.

По време на силни магнитни бури хората могат да почувстват главоболие, слабост, скокове на налягането и безсъние. Учените обясняват това с факта с това, че когато магнитното поле се колебае, капилярният кръвен поток се забавя и настъпва кислороден глад на тъканите.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Източници: ИА Фокус, БТА, Meteo Balkans

Най-мощната магнитна буря от над 20 години удари Земята, предизвиквайки фантастични полярни сияния (СНИМКИ)

Тони Стораро взриви "Арена София" с 4-часов юбилеен концерт, Лили Иванова с поздравителен адрес до него

Докъде я докарахме: Заведенията по морето търсят БАЛОНЕСИ и НАРГИЛИСТИ

След като напомпа джуките и овърша лицето си с 6 процедури за ден: Бургаското Барби посегна на носа си

Вижте ИСТИНСКИТЕ предсказания на Ванга, изречени пред свидетели. Някои вече са се сбъднали

Дългия - сломен! Има ли заговор на екипа му срещу него?

Бомба! Слави се оженил тайно за 25-годишна студентка?

Съдбовни обрати за 4 зодии през май

Надарени моми-роботи - хит в чалга заведенията

Милионерът Ваньо Алексиев яхна Ламборгини Ревуенто за 4 млн. лева

Стана ясна болестта, която върна Маричков от САЩ

Децата на Кобрата заченати ин витро с материал от брат му Тервел?
Камата ще става и "мъжки" дядо, щерка му Христина ражда от богат венецуелец (ВИДЕО)
Невена Цонева проговори за раздялата със Слави и за езотеричното си предаване

Джино завлякъл десетки хора с пари?

#магнитни бури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите