Земята след нашето време: Един суперконтинент в средата на безкраен океан (ВИДЕО)

Земята след нашето време: Един суперконтинент в средата на безкраен океан (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Историята на нашата планета датира от повече от 4,5 милиарда години. Като през това време външният вид на нейната повърхност се е променял повече от веднъж. Преди около 200 милиона години последният суперконтинент на планетата, Пангея, започнал да се разпада. След което тектониката бавно размествала континентите до позицията, която познаваме днес.

Тектониката на плочите е открита сравнително наскоро. Немският метеоролог Алфред Вегнер е първият, който предлага континентален дрейф още през 1912 г., но тази теория е потвърдена едва през 60-те години на миналия век, когато се появяват нови технологии като ехолоти и магнитометри, пише IFLScience. След това учените, изучаващи океанските хребети, успяват да обяснят процесите на движение на тектонските плочи.

Оттогава учените са събрали и предложили различни модели на плочите, включително нови данни, а понякога дори нови континенти. Някои изследователи също са използвали модели, за да симулират как може да изглежда нашата планета в геоложкото бъдеще.

Тектониката на плочите всъщност не спира нито за минута и учените вече имат няколко предложени модела за това как ще изглежда нашата планета в бъдеще. В ново проучване екип от Бангорския университет Menai Bridge, Великобритания, бе представен нов модел, който изучава влиянието на тектонските плочи върху приливите и отливите и показва възможното образуване на нов суперконтинент на Земята.

Авторите на изследването признават, че техният модел всъщност е само един от възможните сценарии. Други екипи по света също създават свои собствени модели, опитвайки се да разберат как ще изглежда нашата планета в сравнително близкото геоложко бъдеще.

Според водещия автор на изследването, океанографът Матиас Грийн от Училището по океански науки на университета Бангор, това как ще изглежда нашата планета в бъдеще, не е от значение за хората днес, тъй като тези промени няма да се случат през нашия живот.

В същото време такива модели имат потенциала да подобрят разбирането ни за взаимодействията между тектониката на плочите, климатичната система на планетата, океаните и дори как животът се е развил на Земята.

Моделът на учените предполага, че в момента планетата ни е в период на особено силна приливна енергия и той ще продължи през следващите 20 милиона години. Когато се формира следващият суперконтинент, океанските басейни ще образуват едно масивно водно тяло. Очаква се това водно тяло да има ниска приливна енергия, което води до по-малки вълни и по-малко смесване на хранителни вещества. За съжаление, този процес вероятно ще остави океанското дъно лишено от кислород и живот.

* Източник: GlasNews

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?