Нашествие на диви котки в горите около Бяла

Нашествие на диви котки в горите около Бяла
A A+ A++ A

Прави впечатление тревожно нарастващата численост на дивите котки в Беленските гори, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България. От 95 през миналата година сега вече са 114. Въведената забрана за лова им, по настояване на европейските институции, обаче си остава и това означава, че и занапред този хищник ще причинява все повече пакости в дивата природа.

Числеността на благородния елен нараства и това се вижда за поредна година от проведената пролетна таксация на дивеча в ловностопанските райони на ЛРС-Бяла, Русенско. За повече информация, базирана на фактите, се обърнахме към ръководителя на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров. Той ни предостави конкретни данни за тази и предходната година, за да има база за сравнение.

При допустим запас от 242 благородни елена тази година в Беленските гори са преброени 516, което е повече от двойно. За сравнение, при миналогодишната таксация са отчетени 448 индивида. През 2023 г. за отстрел са определени 68 животни, а сега планът е вдигнат до 95. Вижда се, че популацията на благородния елен трайно нараства и това вероятно ще има своето негативно отражение, щом отиваме към свръхпопулация. Такава картина се наблюдава и при други сдружения от региона.

При дивата свиня също се забелязва тенденция на ръст, но доста бавен, което я оставя далеч от допустимите норми. При допустим запас от 340 индивида през 2023 г. са преброени 87 животни и толкова планирани за отстрел. Планът е изпълнен стопроцентово. При тазгодишната таксация са записани в наличност 102 диви свине и тази цифра е заложена като план за следващия сезон.

При сърната ситуацията е такава: през 2023 г. допустим запас 1038 индивида, преброени 834, ползвани 38. През тази година са преброени 873, а планирани за ползване 38.

Хищниците в Беленските гори са много и по всичко изглежда популацията продължава да расте. Преброените сега чакали са 630 при 408 при миналогодишната таксация. Лисиците са били 350 миналата година, като числеността им се запазва и тази година.

#Бяла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници