СЪБИТИЯ около 24 май: Къде да прекарате дългия уикенд

СЪБИТИЯ около 24 май: Къде да прекарате дългия уикенд

Община Враца

A A+ A++ A

СЛИВЕН

И през тази седмица Община Сливен подготвя за жителите и гостите на града цикъл от културни събития. Част от тях са включени в програмата на „Майски дни на културата“.

Почитателите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на концерт на оперната прима Татяна Шиварова. Той е планиран за 21 май, от 18 ч. в зала „Сливен“. В проявата ще се включат и гост-изпълнители. На 22 май, от 11 ч. във фоайето на зала „Сливен“, ще бъде открита фотоизложба, посветена на биоразнообразието.

В навечерието на 24 май ще се проведе тържественият концерт, на който ще бъде връчена наградата „Аргира Жечкова“. Празничното събитие ще се състои на 23 май от 18 ч. в зала „Сливен“. След него популярният български дует „Ритон“ ще зарадва сливенската публика с концерт. Той ще се състои на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“ от 19 ч. Празничните илюминации същата вечер ще започнат в 21 ч.

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен обещава да бъде богат на прояви. Денят ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища. То ще тръгне от Градската градина в 11 ч. и ще продължи по Главната улица до площад „Хаджи Димитър“. Там, от 11.30 ч., ще започне общоградската тържествена церемония. От 12 ч. на откритата сцена на площада ще се състои награждаване на ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Откритата сцена на градския площад ще посрещне след това гостите от фолклорния ансамбъл „Странджа“ и домакините от сливенския Ансамбъл за народни песни и танци. Те ще се представят пред публиката със съвместен концерт. Началото е от 12.30 ч.

Денят ще продължи с празничен концерт на детските градини. Началото е от 16 ч. на откритата сцена на площада. Там от 19.30 ч. ще започне концертът на „Тримата български тенори“ и „Тоника СВ“.

Вечерта ще завърши с дрон-шоу. То е планирано за 21.30 ч.

През почивните дни Сливен ще посрещне участниците в ХХV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“. Началото ще бъде дадено на 25 май, събота, с дефиле на участниците.

Община Сливен обръща внимание, че при промяна в часа или мястото на събитие заради влошаване на времето, своевременно ще бъде публикувана информация.

РУСЕ

По случай 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Русе е подготвила редица празнични събития.

Тържествените чествания ще започнат на 23 май, когато в 18:00 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се проведе официалната церемония по награждаване на тазгодишните носители на Наградата „Млад творец“ и Награда „Русе” в областите „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“. С тях всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на град Русе. Тържествената церемония е с вход свободен.

На 24 май празничното шествие с представители на русенските училища започва в 10:30 часа От СУ „Христо Ботев“ барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и XIII Общински гвардейски отряд към Младежки дом - Русе ще предвождат носещите българския трибагреник, а от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ шествието ще се движи под съпровода на Общинския духов оркестър и Мажоретен състав „Екстрийм“ към Младежкия дом. Участниците ще се придвижват по ул. „Александровска“, като знаменните групи и училищните блокове ще се съберат пред сградата на община Русе.

В 11:00 часа започва празничният концерт от представители на Общинския детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом - Русе.

Тази година церемонията по награждаването с грамоти и плакети на учениците, постигнали високи резултати в своето обучение, ще се състои от 12:00 часа пред Доходното здание, като е предвидено при лошо време събитието да бъде изместено във фоайето на сградата.

ПЛОВДИВ

С награждаване на заслужили учители и творци, шествие и концерти Пловдив ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май в 9 часа в Актовата зала на Хуманитарна гимназията е церемонията по удостояването с почетна значка на град Пловдив на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.

По същото време започва празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, която ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай. В 10 часа официалните лица и гости, предвождани от свещениците, се отправят към площад „11 май“ за тържеството по повод празника. Слово пред паметника на първоучителите ще произнесе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, след което ще бъде отслужен празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли ще завърши с полагането на венци и цветя.

В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „Централен“, което ще се предвожда от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Шествието се движи по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“, площад „Стефан Стамболов“ и завършва на Централния площад.

Пред бившата сграда на БНБ концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На Римския стадион шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а на стълбите на „2019“ ще се състои тържествен празничен концерт с участието на пловдивските хорове „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“,вокална формация „Бамбини“,вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, камерен хор „Иван Спасов“, дамски хор „Тримонциум“, пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, вокална група на Академията на Госпожа Опера. Дилигент ще бъде проф. Златина Делирадева. Към шествието ще се присъедини детският гвардейски отряд на ДГ „Мая“. На откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.

Официалната церемония по връчване на почетните значки на Пловдив на 14 млади творци ще се състои в 12 часа в Заседателната зала на община Пловдив.

Празничният ден ще завърши с концерт на група „Тангра“. Мястото е откритата сцена пред общината, началото е в 18.00 часа.

СТАРА ЗАГОРА

Културен афиш 20-28 май 2024 г., Община Стара Загора

70 години Музикална школа при НЧ „Родина-1860”
Юбилеен концерт
20 май, 17:00 ч., Художествена галерия – Стара Загора

Официално връчване на наградите
„Стара Загора” и „Млада Загора” за значими постижения в областта на науката, образованието и културата в Община Стара Загора
21 май, 17:00 ч., Културен център „Стара Загора”

„Учениците на Кирил и Методий” – мултимедийна презентация и викторина
21, 22 май /по предварителна заявка/
Детски отдел на библиотека „Родина”

Пленер „Деца рисуват” – откриване на изложба
22 май, 12:00 ч., Къща музей „Гео Милев”

„Празникът в слово и музика” – концерт на учениците от инструменталните и актьорските класове – 8 – 12 клас на НУМСИ „Христина Морфова”, Стара Загора
22 май, 18:00 ч., зала първи етаж, РБ „З. Княжески”

50 години Детска градина № 29 „Славейче”
Юбилеен концерт
23 май, 17:00 ч., Културен център „Стара Загора”

„Трубадур” – опера в четири действия от Джузепе Верди, постановка на Държавна опера – Стара Загора
23 май, 19:00 ч., Оперен театър

Тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България
Празничен водосвет – молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан
24 май, 10:00 ч., Площада пред Общината -

Празнично шествие
24 май, 10:30 ч., от Площада пред Общината по
бул. „Цар Симеон Велики”

Изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца с предварително записване
24 май, 11:00 ч., Художествена галерия – Стара Загора /камерна зала/

Празничен концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата при Община Стара Загора
24 май,12:00 ч., Площада пред Общината

Детска работилничка по калиграфия
„Аз Буки Веди”
24 май, 15:00 ч., Регионален исторически музей – Стара Загора

„75 години Райчо Чакъров” – колекция от лични графики – дарение на Художествена галерия – Стара Загора
24 май, 17:00 ч., изложбена зала „Лубор Байер”

„ЛЮБОВТА – Това НЕ/ЩАСТИЕ” – клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.
24 май, 18:00 ч., Художествена галерия – Стара Загора

Художествена галерия – Стара Загора,
РИМ – Стара Загора и Музей „Неолитни жилища” – отворени безплатно за посещение в празничния ден

„На добър час, Випуск 2024” – запечатани мигове
23, 24, 25 май
18:00 ч., бул. „М.М.Кусев” /източно от сградата на Общината/

„Златка златното момиче” по българска
народна приказка – спектакъл за деца
25 май, 11:00 ч., Държавен куклен театър

„Който не работи-не трябва да яде”, драматизация и режисура Ирослав Петков – спектакъл за деца
26 май, 11:00 ч., Държавен куклен театър

„С песен и благослов” – Национален фестивал на учителите ветерани
28 май,10:00 ч., НЧ „Св. Климент Охридски 1858 г.”

ПРАЗНИЦИ ПО СЕЛАТА

Празник на с. Хан Аспарухово
24 май, 11:00 ч., с. Хан Аспарухово

Празник на с. Борилово
24 май, 16:00 ч., с. Борилово

Празник на с. Кирилово
24 май, 18:30 ч., с. Кирилово

ДОБРИЧ
Добрич ще отбележи 24 май с празнично тържество, което ще се проведе на площад „Демокрация“, но без шествие. Това съобщават от общинската администрация.

Традицията за поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий се запазва и всички желаещи ще имат възможност да го направят в удобно за тях време.

Решението за отбелязването на празника по този начин беше взето след проведена работна среща с директорите на всички училища на територията на град Добрич, посочват от Общината.

"Нашето желание беше да чуем гласа на училищата и да им дадем право да предложат общо решение за честването на празничния ден.

Добрич несъмнено има своите установени традиции в отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Всички знаем, че градът отбелязва празника с шествие на всички училища. Тази година обаче не е възможно такова да бъде проведено . Причината е, че ремонтът на центъра на Добрич вече започна.

Въпреки това Община град Добрич и училищата на територията на града работят в синхрон и ще зарадват всички жители на Добрич с празнично тържество по повод 24 май и тази година", посочват още от администрацията.

СОФИЯ

БДЖ

БДЖ пуска ретро влак по случай 24 май. За Деня на българската просвета и култура мотрисата ще пътува между София и Банкя на 24, 25 и 26 май 2024 г. – по два пъти на ден. (9:00 и 13:35 тръгва от Централна гара София, а в 12:50 и 17:40 тръгва от Банкя).

Влакът, който е част от музейното наследство на БДЖ, е произведен в Австрия през 1960 г. Отличава се с изключително модерно за времето си оборудване и у нас е използван от членове на правителството до 1994 г. Дизеловата мотриса (два боксерни осмака по 265 к.с. всеки) носи означение 19 001.7 и е произведена в SGP – Wien. Тя се състои от едно първокласно и едно второкласно отделение. Първото е с девет луксозни комфортни седалки с допълнително индивидуално осветление за четене с насочваща се по желание на пътуващия светлина. Второкласното отделение е с 28 меки кресла, разпределени по схемата 2+2. Креслата и в двете пътнически отделения могат да се завъртат в зависимост от посоката на движение, както и да се превръщат в легла. На борда има кафе машина, хладилник и кухня.

Пътуването с ретро влакът струва 30 лв. в двете посоки, а за деца до 10-годишна възраст – 15 лв.

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта „Скритите букви“, ще има на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 23 май. Събитието е по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който се отбелязва на 24 май, споделиха от Фондация „Прочети София“.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези букви, чийто графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Мапингът се показва за втори път в София. „3D мапингът следва концепцията на целия проект „Скритите букви“, създавайки прожекция основно от графични елементи. Умишлено 3D анимацията е сведена до минимум и всички ефекти и визуализации са създадени от рисувани графични визии, за да се доближим максимално до природата на създаване на писмеността.

Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в ритъм и цвят „Скритите букви“ оживяват. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в световните азбуки. Те носят характерната за българския език звучност и твърдост на произношението и смисъла“, казва Полина Герасимова.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е причина пейките-букви, част от проекта, да гостуват в Прага. Те ще бъдат в чешката столица от 20 май до 7 юли, посочват от „Прочети София“.

Гостуването на „Скритите букви“ в Прага се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Държавния културен институт към МВнР и в партньорство с Българският културен институт в Прага.

Проектът „Скритите букви“ започва през 2018 г., когато в София са разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. В рамките на проекта на различни локации се образуват малки литературни кътове. Към всяка пейка има и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта.

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него.

Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е едно от най-значимите места в София, от литературна и културна гледна точка.

„Инициативата „Да поЧетем“ се казва така, защото искаме да поканим хората да почетат празника заедно и да почетат любима книга или произведение, които да ги върнат в дните, в които за първи път са записали името си на тетрадката в училище и са започнали да учат тези емблематични класики, които и до днес празнуваме. Самата инициатива цели да върне и да запази интереса на всички нас към словото, към литературата, без значение на колко години сме или с какво се занимаваме“, каза Яна Стефанова.

Тя добави, че са предвидени събития за всички възрасти.

Началото ще бъде дадено в 11.00 часа с „Часът на приказката“, с издание, посветено на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „Брезичка“ ще изпълни любими детски песни. Накрая надпревара по четене с разбиране ще забавлява децата.

Литературната щафета ще продължи с младите поети - вицешампиони от отбора на Първа немска гимназия в ученическия шампионат „Млада метафора“ на Столичната библиотека и техния ментор - поетесата Мирела Иванова.

Посетителите ще могат да научат истории за живота и творчеството на бележитите класици, творили наоколо.

През целия ден на площада ще звучат откъси от велики български произведения. Следобедът ще продължи с разкази за площад „Славейков“ с Виктор Топалов от Бохемска София и Здравко Петров от Historical Routes Sofia. Вечерта ще завърши със съвременните разказвачи на Пощенска кутия за приказки.

СВИЩОВ

Община Свищов организира разнообразна програма по повод 24 май, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В къща музей „Алеко Константинов“ тази вечер ще се състои среща, на която ще бъде представена „Радетелката на свищовското женско дружество Елена Хаджииванова – достойна майка, сестра и баба“. Гост-лектор на събитието е доц. Юлия Николова.

След това в Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще се проведе годишен концерт на класовете по танцови форми от Школа по изкуства „Стефка Филипова” при свищовското читалище.

На 21 май Симфониета-Враца представя концерт-церемония по връчване на годишните награди на Община Свищов за образование и култура. Ще бъдат връчени награди в категориите „Деятел на културата“, „Учител на годината“ и „Достоен за Свищов“ на заслужили просветни и културни дейци. В концерта ще прозвучат популярни български песни, допълниха от Общината.

На 22 май в Художествена галерия „Николай Павлович“ ще бъде открита изложба на Васко Василев по повод 80-годишнина от рождението му.

На празничния 24 май Общината организира традиционно общоградско шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честванията ще започнат с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович, министър на просвещението в първия кабинет на България след Освобождението.

По-късно през деня ще започне официалната церемония за изпращане и награждаване на абитуриентите. За трета поредна година свищовските абитуриенти ще преминат по червен килим на централния градски площад.

БУРГАС

С пъстро шествие по улиците на града, празничен концерт и много съпътстващи културни събития Бургас ще посрещне 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Празничното 24-майско шествие ще потегли в 10:30 часа с маршрут: пл. „Тройката“ – ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Балюстрадата до Културен център „Морско казино“.

В него ще се включат училища, детски градини, представители на бургаското духовенство, читалища и културни институции.

Общоградското отбелязване на празника ще продължи в 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ с тържествен концерт „Език свещен на моите деди“. В него ще участват Детска вокална група „Морски песъчинки“, Детски хор „Милка Стоева“, Детски народен хор „Трепетлика" и Вокално студио „Сезони“.

Водещи ще бъдат Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа „Валери и приятел“.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 от 12.00 часа ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“ и ще бъде връчена наградата „Млад художник на годината“.

Вижте програмата, посветена на празника:

24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

Програма Община Бургас 2024 г.

22 МАЙ (СРЯДА)

18:00 часа

Държавен куклен театър – Бургас, ул. „Климент Охридски“ № 2

„Тумба лумба“

Център за съвременно изкуство и библиотека, ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 41-45, Конферентна зала

18:30 часа

Представяне на книга от новия проект на Деси Дюлгерян – фентъзи, епичната сага “Равновесие”

19:00 часа

Късо кино – За книгите и от книгите в библиотеката

19:00 часа

Държавна опера – Бургас, ул. „Климент Охридски“ №2

„Риголето“ – опера в три действия от Джузепе Верди

19:00 часа

Драматичен театър „Адриана Будевска“, ул. „Цар Асен I“ № 26A

Камерна зала „Апостол Карамитев“

„Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Варипаев

Постановка Павел Гатилов

23 МАЙ (ЧЕТВЪРТЪКК)

19:00 часа

пл. Атанас Сиреков – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк, Балюстрада

„Бургас се гордее с вас!“ – Шествие на абитуриенти – випуск 2024

19:00 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека, ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 41-45, Конферентна зала

Късо кино – За книгите и от книгите в библиотеката

24 МАЙ (ПЕТЪК)

10:30 часа

Празнично шествие

пл. „Тройката“ – ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Приморски парк,

Балюстрада

11:00 часа

Открита сцена „Охлюва“

„Език свещен на моите деди“

Празничен концерт с участието на: Детска вокална група „Морски песъчинки“,

Детски хор „Милка Стоева“, Детски народен хор „Трепетлика" и

Вокално студио „Сезони“

Водещи: Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа „Валери и приятел“

12:00 часа

Дружество на художниците в Бургас, ул. „Александровска“ 22

Традиционна изложба на бургаските художници „24 май“

Връчване на награда „Млад художник на годината“

25 МАЙ (СЪБОТА)

11:00 часа

Държавен куклен театър – Бургас, ул. „Климент Охридски“ № 2

„Котаракът в чизми“

26 МАЙ (НЕДЕЛЯ)

11:00 часа

Държавен куклен театър – Бургас, ул. „Климент Охридски“ № 2

„Костенурката Нурка“

27 МАЙ (ПОНЕДЕЛНИК)

18:30 часа

Дом на писателя, ул. „Вола“ 1

Откриване на Международен литературен фестивал „Свято слово“

С участието на писатели от Словакия, Словения, Хърватия, Северна Македония, Албания, Сърбия и България.

Организатори: НЧ „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, по проект на Общински фонд „Култура“.

БАНСКО

1

#24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти