Македонският „Дневник": Българската тенджера завира преди избори

Македонският „Дневник": Българската тенджера завира преди избори
Резултатът от парламентарните избори в България може да бъде решаващ за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, отбелязва македонският вестник „Дневник". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Македония е в центъра на предизборната кампания в България, което вече е в разгара си, пише скопският вестник „Дневник" в материал под заглавие „Българската тенджера завира преди избори".

Макар по план парламентарните избори в България да се състоят в края на първата половина от 2013 г., напрегнатата реторика на българската политическа сцена към Македония показва, предизборната кампания вече е започнала, пише македонският „Дневник", цитиран от БТА.

Според изданието познавачите на македонско-българските отношения коментират, че е опасно, ако тази реторика продължи, а Македония стане една от темите в предизборния период в България.

Резултатът от парламентарните избори в България може да бъде решаващ за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, отбелязва вестникът.

Ако се изпълнят очакванията през декември Македония да получи отлагане на датата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз за юни, тогава предизборната кампания в България ще съвпадне с шестте месеца, които ще имат значение за отблокиране на процеса в ЕС.

Бившият министър на външните работи Антонио Милошоски очаква, че крайнодесните в България ще повлияят на отношението на консерваторите и левите на тема „Македония", но и че след края на изборите във втората половина на 2013 г. Скопие ще е изправено пред засилена реторика.

„Очаквам екстремни прояви да има „Атака" като крайнодясна идеология, но и от обкръжението на Красимир Каракачанов с чисто политически аспект към темата „Македония" с цел да получи някой глас повече за влизане в парламента. Въпреки че тези партии не са доминантни, мисля, че все пак някъде до известна степен ще повлияят на отношението на консерваторите от ГЕРБ и на левите от социалистическата партия," подчерта Антонио Милошоски.

Вестникът цитира и Стойко Стойков от ОМО „Илинден - ПИРИН", според когото през последните години партиите в България били обединени под антимакедонско знаме и почти без изключения подкрепяли идеята да се блокира започването на преговори от Македония с ЕС.

Според него малко по-меки в това отношение били Синята коалиция и „партията на турците".

Според Стойко Стойков България била „добра" за Македония само в периода между 2000 г. и 2006 г., защото тогава добросъседските отношения са били условие за членството в ЕС, и имало още един по-светъл момент - признаването на Македония, когато на власт бяха българските демократи.

„Но от 2006 г. насам приказката за Македония и България е като тази за вълка и агнето, което все му мътело водата – каквото и да прави и да казва агнето, вълкът иска да го изяде," казва Стойко Стойков пред македонския вестник „Дневник".

#България #Македония #ЕС #членство в ЕС #евроинтеграция #„Атака" #Антонио Милошоски #Красимир Каракачанов #ВМРО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници