Борисов: Отношенията между Русия и България не са само АЕЦ „Белене“

Борисов: Отношенията между Русия и България не са само АЕЦ „Белене“
Българският министър-председател Бойко Борисов даде специално интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия „Россия 24“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с проекта АЕЦ „Белене“, заяви българският министър-председател Бойко Борисов в специално интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия „Россия 24“.

В коментар за проекта АЕЦ „Белене“ българският министър-председател отбеляза, че вината за неговото спиране лежи както на руската, така и на българската страна.

„През 2006 г., когато беше обявено, че станцията ще се строи, в сключения договор не бяха посочени най-важните точки: колко ще струва проектът и каква е ескалацията. Заради отсъствието на ясни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт през 2009 г. и започнахме да се занимаваме с него, никой не искаше да прекратява договора. Започнахме да водим преговори за цената. И когато президентът на „Росатом“ Сергей Кириенко се срещна с мен в София, той на свой ред посочи, че вината лежи на руската страна и на българското правителство, защото не е била определена ескалацията“, подчерта Бойко Борисов.

Той увери, че правителството на ГЕРБ никога не е било против руската технология и не тя, а липсата на финансиране е причината за отказ от АЕЦ „Белене“.

„Имаше различни варианти: Русия ни предложи кредит, но на нашите питания за лихвата не получихме отговор. Така се получи, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има един голям гьол. Винаги съм казвал, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с този проект“, подчерта премиерът на България.

Той посочи още, че най-логичното място, където може да се инсталира реакторът, предназначен за АЕЦ „Белене“, е площадката на АЕЦ „Козлодуй“ като седми блок. Причината е, че там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и „над хиляда инженери и специалисти в ядрената област, които в момента нямат работа“.

Освен спрения през март 2012 г. проект за втора атомна електроцентрала Бойко Борисов коментира и другия спрян руски проект - петролопровода Бургас-Александруполис. По думите му той можел сериозно да навреди на Българското Черноморие, предаде БГНЕС.

„Петролопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално заплашва екологията. В тази връзка искам да отбележа важното значение на туризма за българската икономика. Тръбопроводът трябваше да премине през важни туристически градове и затова всяка екологична катастрофа, подобна на тази, която се случи в Мексиканския залив, просто щеше да унищожи туризма в нашата страна за стотици години“, посочи още Бойко Борисов.

Той изтъкна, че проектът е бил и изключително неизгоден за България, предвид всички изброени рискове - ежегодният доход от транзитни такси е щял да бъде в размер на около 30 млн. долара.

#ИТАР-ТАСС #премиер на България #Бойко Борисов #Александруполис #Бургас #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници