Нетаняху очаква скоро резултати от разследването на атентата в Бургас

Нетаняху очаква скоро резултати от разследването на атентата в Бургас
Нетаняху повтори тезата, лансирана от Израел, че „Хизбула“ с подкрепата на Иран стои зад терористичната атака в Бургас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху очаква в кратки срокове да има резултат по разследването на терористичния атентат на летището в Сарафово.

Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с израелския премиер в Йерусалим, предаде БНР.

Нетаняху повтори тезата, лансирана от Израел, че „Хизбула“ с подкрепата на Иран стои зад терористичната атака в Бургас.

„Тези терористични атаки, които ужасяват всички ни, идват от северната ни граница и от Газа. Зад тях стои Иран, който подкрепя „Хизбула“. Иран стои зад терористичния атентат в България. Иран подкрепя терористични атаки срещу нас от Газа. Ние ще се борим и ще работим упорито“, заяви Нетаняху.

Президентът Плевнелиев обясни, че разследването е на прав път и има сериозен напредък, благодарение на съвместната работа на България с Израел, САЩ, Германия, Англия и ЕС.

„Аз съм сигурен, че ние няма да се успокоим, докато не посочим точно виновните, както и тези, които са вдъхновили това. Събираме доказателства и сме сигурни, че ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са причинили тази бомбена атака“, коментира българският държавен глава.

България и Израел смятат, че налагането на икономически санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната, трябва да бъдат съчетани с дипломатически усилия за решаването на проблема.

Израелският премиер припомни, че е участвал във възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел през 1990 г. и подчерта, че приятелството между двете страни е издържало проверката на времето.

Доказателство за това са спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, както и българската подкрепа за Израел след атентата в Бургас.

Отбелязването на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи беше сред обсъжданите теми по време на престоя на Плевнелиев в Израел.

#Бургас #атентат в Бургас #атентат #Сарафово #летище #България #Израел #Бенямин Нетаняху #Росен Плевнелиев #посещение #министър-председател на Израел #Президент на България #разследване #резултати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници