Вижте Топ 20 на летищата по света

Вижте Топ 20 на летищата по света

canva

A A+ A++ A

Международното летище Doha Hamad Airport в Доха, Катар, беше обявено за най-доброто летище в света в класацията на Skytrax за 2024 г. и свали от върха 12-кратния победител Singapore Changi Airport на второ място.

Годишната класация се основава на проучвания на удовлетвореността на клиентите на над 500 летища, като се оценяват фактори като чистота, дружелюбност на летищния персонал, лекота на придвижване до и от летището, дизайн на терминала, възможности за хранене и др.

Международно летище Doha Hamad Airport е открито през 2014 г., като замества съседното международно летище Доха като основен авиационен център на Катар. Летището се експлоатира от Qatar Airways, която неизменно се класира като една от най-добрите международни авиокомпании в класацията Condé Nast Traveler Reader's Choice Awards, и е единственото летище, проектирано специално за самолета Airbus A380. Тази година летището печели за трети път престижната награда в бранша.

През 2023 г. летището е обслужило над 45 милиона пътници, което е с 31% повече в сравнение с предходната година и надминава предишния рекорд, поставен по време на Световното първенство по футбол. Doha Hamad Airport също така добави нови международни авиокомпании партньори, сред които Vistara, Iberia, Xiamen Airlines, Garuda Indonesia и Japan Airlines, и обслужва над 250 дестинации. Бързият растеж на летището не показва признаци на спиране: втората фаза на разширяването, планирана да започне през 2023 г., има за цел да увеличи капацитета на летището до над 70 милиона пътници годишно.

Сред другите изявени победители в наградите на Skytrax за летища за 2024 г. са Seoul Incheon Airport - най-благоприятното за семейства летище в света; Tokyo Haneda Airport - най-чистото летище в света; Istanbul Airport - за най-добрата кухня сред летищата в света.

Ето и Топ 20 класацията Skytrax World Airport Awards за най-добрите летища в света за 2024 г.:

1. Doha Hamad Airport
2. Singapore Changi Airport
3. Seoul Incheon Airport
4. Tokyo Haneda Airport
5. Tokyo Narita Airport
6. Paris Charles de Gaulle Airport
7. Dubai Airport
8. Munich Airport
9. Zurich Airport
10. Istanbul Airport
11. Hong Kong Airport
12. Rome Fiumicino Airport
13. Vienna Airport
14. Helsinki-Vantaa
15. Madrid-Barajas
16. Centrair Nagoya Airport
17. Vancouver Airport
18. Kansai Airport
19. Melbourne Airport
20. Copenhagen Airport

#летище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите