Българско питане: Защо „там" може, а „тук" не може?

Българско питане: Защо „там" може, а „тук" не може?
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Преди дни БНТ излъчи заснетия в Мадрид през август документален филм „Предпочитам испанската криза". Няколко млади българи обясняват защо предпочитат реалността в обхванатата от икономическа и социална криза Испания пред действителността на макроикономическия „отличник" България.

Филмът би бил по-представителен, ако бяха интервюирани повече сънародници, ако беше дадена думата не само на посланика, но и на многобройните български асоциации. Въпреки това авторът Анна Мельова и режисьорът Недислав Николов са си свършили работата добросъвестно и не се намесват грубо във формирането на зрителските изводи.

Ясно е: повечето от тези хора не искат (не могат) да се върнат в родината поради икономически причини.

Истината е, че въпреки сериозните бюджетни икономии, орязвания на доходите и голямата безработица, изградената в Испания социална държава (с приемането на демократичната конституция през 1978 г. и особено след влизането на страната в ЕС на 1 януари 1986 г.) продължава да бъде по-ефективна от българската.

Разговарял съм с много българи, живеещи в Испания, Италия, Португалия, Франция, Гърция, Германия, Холандия, Великобритания, които познават правилата на социалната държава: след като плащаш данъци и правиш вноски в социалното осигуряване, имаш право (при определени условия, разбира се) да получиш обратно част от онова, което вече си внесъл в хазната.

Приятелят ми Сашо - професионален шофьор и автомобилен механик - пристигна в Мадрид през 1991 година. Намираше си добра работа. Когато го съкратиха и изчерпи двугодишното си обезщетение като безработен, се прибра в София. „Издържа" (негов израз) 4 години. Продаде си малкия апартамент и отново се върна в Испания. Онзи ден му приеха документите за предсрочно пенсиониране (току-що навърши 61 години) на основата на събрания от двете страни трудов стаж.

Официалната статистика показва, че независимо от тежкото икономическо положение, броят на пристигащите в Испания българи расте. Не се учудвам.

Съвсем наскоро бяха публикувани данните на Евростат за 2011 година. От тях става ясно, че жителите на Северозападна България имат малко над една четвърт от средната покупателна способност на хората от другите общо 344 региони на ЕС (при почти уеднаквени цени на т.нар. "потребителска кошница").

Бедността на тези хора е свързана и с друго явление, засечено от европейската статистическа служба. Населяващите Югоизточна и Северозападна България живеят най-кратко от всички граждани на ЕС.

Къде остана "елексирът на дълголетието" – българското кисело мляко? Какво се случва с въздуха на Стара планина и Странджа, който дишали столетниците?

Изглежда, че тези въпроси губят смисъл след като в оплакваната от световните (и българските) медии Испания се намират пет от осемте региона в челото на класацията по дълголетие на техните жители. Нещо повече – най-голяма е продължителността на живота в областите Мадрид и Навара! Те са и водещи (заедно с Каталуния) в националната икономика и са лидери (плюс Страната на баските) в подреждането по среден доход на глава от населението. Връзката между трите показателя – продължителност на живот, икономическо развитие и среден доход – е очевидна.

Това се опитаха да разкажат героите от документалния филм на БНТ.

Звучи злокобно, но предполагам, че дошлите в Испания сънародници от споменатите региони ще живеят по-дълго (вероятно и по-сносно) в сравнение с тамошните хора. Които също са българи. И имат право да питат: „Защо там - с тази страшна криза - може, а тук – с възхваляваната макроикономическа стабилност - не може?".

И аз съм петимен да получа задоволителен отговор, а не предизборен лозунг.

#Испания #медии #българи в чужбина #емигранти #диаспора #български емигранти #Мадрид #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »