16 000 българи в италианския град Бари ще имат църква

16 000 българи в италианския град Бари ще имат църква
16 000 българи живеят в южния италиански град Бари, според съобщението на Министерството на културата. Карта: eurocombicat.org
A A+ A++ A

Българската общност в италианския град Бари, която наброява 16 000 души, ще има храм за богослужения, както и парцел, на който България в бъдеще да построи свой православен храм, съобщиха от Министерството на културата.

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна в петък с кмета на Бари Микеле Емилиано.

На срещата е присъствал и българският енорийски свещеник в Рим архимандрит Климент Бобчев.

Емилиано уверил министър Рашидов, че много скоро общината в Бари ще предостави безвъзмездно на България парцел за построяването на православна църква.

"Българската общност в Бари вярва в своята идентичност и ни обогатява със своята култура, затова с радост ще им предоставим и храм за богослужения, и парцел за нова църква", увери Емилиано.

Докато започне градежът, българите в южния италиански град ще получат за богослужебни цели някой от сега съществуващите храмове в града.

На срещата министър Рашидов и Микеле Емилиано се договориха да бъдат проведени реципрочни Дни на културата в Бари и в София.

В програмата на дните на културата могат да бъдат включени и прожекции на известни български и италиански филми, както и филмови заглавия, снимани в Бари.

Ръководството на гр. Бари подкрепи усилията на Вежди Рашидов България и Италия да подпишат в скоро време два важни документа – Меморандум за предотвратяване на незаконния внос и износ на движими културни ценности и Споразумение за филмови копродукции между двете държави.

Кметът Емилиано подари на Вежди Рашидов сребърна реплика на най-старото изображение на Св. Николай с пожеланието светецът да пази България и българския народ.

#Бари #Италия #Вежди Рашидов #българи в чужбина #емигранти #църква #българска общност #БПЦ #Българска православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници