Путин: Отношенията с България основани на взаимна симпатия

Путин: Отношенията с България основани на взаимна симпатия
Путин отбеляза, че през 2013 г. съвместно ще бъде отбелязана 135-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сътрудничеството с България се основава на традициите на дружбата и взаимната симпатия между народите, заяви руският президент Владимир Путин в Кремъл.

Това той направи при приемането на акредитивните писма на новия български посланик Бойко Коцев в Русия, предаде РИА „Новости".

Той отбеляза, че през 2013 г. съвместно ще бъде отбелязана 135-та годишнина от освобождението на България от османско иго.

Сред големите двустранни проекти руският президент посочи подготовката за строителството на българския участък от газопровода „Южен поток"

Преди две седмици президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов съобщиха, че се подготвя посещение на Владимир Путин в България до края на годината, по време на което ще се обсъждат съвместните проекти в енергетиката.

Това стана в разгара на скандала със заведения иск за 1 млрд. евро от „Атомстройекспорт" към НЕК заради АЕЦ „Белене".

По-късно от прессекретариата на руския държавен глава отрекоха информацията, че той има планувано посещение в България през последните месеци на тази година.

Новият посланик на България в Москва Бойко Коцев е дипломат от кариерата, който беше постоянен представител на България в ЕС от 2007 до началото на тази година.

Преди това той бе зам.-министър на вътрешните работи в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев - най-дългогодишният началник на Първо главно управление на Държавна сигурност - външното разузнаване.

#Бойко Коцев #България #Русия #Владимир Путин #Кремъл #президент на Русия #Южен поток #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници