Плевнелиев в Лондон: България има какво да предложи на инвеститорите

Плевнелиев в Лондон: България има какво да предложи на инвеститорите
Президентът увери, че продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити, с които се срещна в четвъртък в британската столица.

„Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати," каза още държавният глава, цитиран от прессекретариата си.

Росен Плевнелиев подчерта, че България е избегнала натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС.

Президентът увери, че продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.

Той припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.

Според президента, огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област. Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България.

„Не искаме да сме зависими само от една тръба," коментира още Росен Плевнелиев и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство.

„Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години," даде за пример Росен Плевнелиев.

Пред българския президент представителите на Лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда „перфектна" - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност, изтъкнаха финансовите представители.

Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг" и пристанище Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.

Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът Росен Плевнелиев получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон.

В рамките на програмата си в четвъртък президентът ще посети информационно-технологичния клъстер „Tech City UK", a вечерта ще се срещне с българи, работещи в Лондонското Сити.

#Росен Плевнелиев #Лондонско Сити #Лондон #Великобритания #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници