Медиите в Скопие: Борисов се страхува, че Македония ще поиска Благоевград

Медиите в Скопие: Борисов се страхува, че Македония ще поиска Благоевград
На конференцията в София Бойко Борисов непрекъснато изтъкваше ползите от евроатлантическата интеграция на Балканите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се страхува, че Македония ще поиска Благоевград, коментират медиите в Скопие изказванията на българския премиер Бойко Борисов на международната конференция „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона".

В петък в София Бойко Борисов заяви, че в бъдеще могат да възникнат териториални претенции от страна на България, ако съседната държава приеме името Македония с географско определение.

„С име като Северна Македония занапред може да е повод в Скопие да обявят, че и Благоевград е техен," коментира още Бойко Борисов.

Спорът за името Македония е основен външнополитически проблем за страната в отношенията й с Гърция, чиято северна територия носи същото наименование.

Заради спора за името Македония членува в международни организации като ООН с временно наименование – Бивша югославска република Македония (БЮРМ), но конфликтът блокира членството й в ЕС и НАТО.

„Борисов е изплашен, защото македонците ще поискат и Благоевград," отбелязва в събота скопското електронно издание „24 Вести", цитирано от „Фокус", а телевизия „Сител" коментира, че нито един от съседите на Македония не желае решаване на спора за името.

Медията цитира македонски експерти, според които смяната на името и конституцията ще доведе до смяна на историята, нацията и езика на Македония.

„Борисов с муха на шапката: Македония ще поиска и Благоевград," е коментарът за изявлението на българския премиер от скопското издание E- Reporter.

Под заглавие „Борисов изплашен, македонците да не окупират България" македонското електронно издание „Денешен" коментира думите на Бойко Борисов: „географско определение на името Македония е абсолютно неприемливо за България, тъй като под това име могат да попаднат и части от България."

Публикацията на вестник „Вечер" също се спира на изказването на министър-председателя на България, като изданието отбелязва, че представители на македонското правителство и на министерството на външните работи не са били открити за коментар на думите на българския премиер.

„Българският премиер Бойко Борисов бе провокиран от македонски журналисти на Балканския форум, проведен и организиран от София," съобщи пък македонското електронно издание А-Он.

Според медията въпросите на македонски журналисти са провокирали коментарите на Бойко Борисов за гръцко-македонския спор и са го предизвикали да сподели мнение за филма „Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски.

„Българският премиер Бойко Борисов призова Македония да не снима хитлеристки филми за България," пише пък македонският „Утрински вестник".

„Вместо да обясни защо вижда България като част от спора за името на Македония, премиерът Бойко Борисов призова да престанат маниерите в Македония да представят България като хитлеристка," посочва изданието.

„Ние не се „мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава „се мешаме"," цитира „Утрински вестник" думите на премиера.

„България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме"?," помества още вестникът като цитат от думите на Бойко Борисов.

По отношение на съвместното честване на празниците от двете страни Борисов е припомнил, че има декларация, която трябва да се уважава.

„Оставете с историята да се занимават историците, а ние да се занимаваме с финансовата дисциплина, инфраструктура и други теми," призовал още Бойко Борисов според македонския вестник.

„Вместо да гледате европейската интеграция, създавате подобни проблеми. Може да празнуваме всякакви празници, съседи сме, но не сме хитлеристи. Ние спасихме българските евреи, за които цар Борис Трети понесе лична жертва. Къде намерихте тази тема," попита българският министър-председател.

В интервю за македонското електронно издание МКД.мк режисьорът на филма „Трето полувреме" Дарко Митревски изразява особеното си впечатление от „раненото възклицание на Бойко Борисов" - „Къде намерихте тази тема?".

„Трето полувреме" не е хитлеристки филм. А какъв филм е, Бойко Борисов не може да знае, защото не го е гледал. И тук свършва неговата компетентност да говори на тема филми. Това, което ме забавлява, е неговото ранено възклицание „Къде намерихте тази тема?". С други думи Борисов не отрича това, което се е случило – той само се сърди, че съм решил да снимам филм на тази тема," обяснява режисьорът.

Като аргумент Дарко Митревски изтъква, че България е била член на Оста и е била страна с пронацистки режим по време на Втората световна война, страна отговорна за смъртта на 11 000 евреи от Македония и Тракия в газовите камари на концлагера „Треблинка".

„Това не са данни, които аз ги обявявам за първи път. Това са данни които може да откриете на интернет страниците на Мемориалния музей на холокоста, Центъра „Симон Визентал", израелския музей „Яд Вашем"," допълва македонският режисьор.

Електронно издание МКД.мк коментира, че филмът от самото начало е предизвикал „хормонални реакции в България".

#Бойко Борисов #Македония #Скопие #медии #спор за името #Благоевград #„Трето полувреме"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници