Трофеят на Евро 2012

Трофеят на Евро 2012
Купата „Анри Делоне” е притежание на европейския шампион само през четирите години, в които той е носител на титлата до следващото издание на шампионата. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Купата на Европейското първенство носи името на първия генерален секретар в историята на УЕФА Анри Делоне.

Идеята за създаване на международен турнир по футбол на Стария континент е негова, но французинът умира 5 години преди първото издание на надпреварата през 1960 г.

Така със задачата по изработката на трофея се заема синът Пиер Делоне. Купата „Анри Делоне“ е притежание на европейския шампион само през четирите години, в които той е носител на титлата до следващото издание на шампионата.

Името на всеки шампион е гравирано на гърба на трофея. За Евро 2008 в Австрия и Швейцария купата, която е направена от сребро, претърпя промени и вече тежи 8 кг и е висока 60 см.

От оригиналния вариант беше премахната малка фигурка на футболист с топка. Основата на трофея пък стана по-широка за по-голяма стабилност.

Преди началото на всяко Европейско първенство купата обикаля всички градове, в които се провеждат финалните срещи.

През април и май трофеят премина през Варшава, Гданск, Познан, Вроцлав, Лодз, Краков, Катовице, Киев, Ивано-Франковск, Харков, Донецк, Днепропетровск, Лвов и Одеса. Купата остана във всеки град в продължение на три дни.

През първия преминаваше на парад през централните части, а през останалите два дни беше излагана на публични места, за да се снимат феновете.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »