Лео Меси грабна четвърта „Златна топка“

Лео Меси грабна четвърта „Златна топка“
Лео Меси е първият футболист в историята на футбола, на когото е присъждана „Златната топка” четири пъти. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Нападателят на „Барселона“ Лионел Меси стана първият футболист – четирикратен носител на „Златната топка“ на ФИФА.

Той успя да изпревари звездата на „Реал Мадрид“ Кристиано Роналдо и на „Барселона“ Андрес Иниеста и беше отличен с приза по време на тържествена галавечеря в Цюрих, предаде БГНЕС.

Лео Меси е първият футболист в историята на футбола, на когото четири пъти е присъждана „Златната топка“.

Нейни носители по три пъти са ставали Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен.

Наградата бе връчена на 25-годишния аржентинец от италианеца Фабио Канаваро.

През 2012 г. година Меси се представи впечатляващо – отбеляза 91 гола и счупи дългогодишния рекорд на великия Герд Мюлер, добавяйки към това още 22 асистенции, което означава, че за една година той е бил в основата на 113 гола.

Конкурентите му Андрес Иниеста и Кристиано Роналдо не могат да се похвалят с подобен невероятен резултат, въпреки че се представиха блестящо на Евро 2012, където Меси отсъстваше.

Най-добра футболистка на ФИФА за 2012 г. е централната нападателка на САЩ Аби Уомбах, а най-добър треньор – селекционерът на Испания Висенте дел Боске.

Връчен бе и специален приз от президента на ФИФА Сеп Блатер за принос в развитието на футбола, който стана притежание на Франц Бекенбауер.

Мирослав Стох от тима на „Фенербахче“ получи наградата на името на Ференц Пушкаш за най-красив гол, а носител на Fair Play стана Футболната федерация на Узбекистан.

Лио Меси досега е печелил „Златната топка“ три поредни пъти, като сред тях трябва да се отчете и трофеят на изданието „Франс футбол“, който през 2010 г. бе обединен с наградата „Играч на годината на ФИФА“.

Специалистите предричаха победа на Меси въпреки факта, че „Барса“ миналия сезон не успя да спечели нито испанското първенство, нито Шампионската лига.

Освен споменатото вече постижение за най-много отбелязани голове за една календарна година Меси записа рекорд и за най-много попадения в един мач от Шампионската лига, пет пъти поразявайки вратата на „Байер Леверкузен“.

Той постави и нов рекорд за най-много голове за един сезон в Шампионската лига и Примера дивисион.

Наскоро пък критичният към „Барселона“ бивш играч на отбора Златан Ибрахимович заяви по адрес на Меси, че „тези, които смятат, че в света има по-добър от Меси, или не разбират от футбол, или просто не знаят какво говорят“.

#Златан Ибрахимович #Байер Леверкузен #Шампионската лига #Узбекистан #Фенербахче #Франц Бекенбауер #Сеп Блатер #Висенте Дел Боске #Испания #САЩ #Евро 2012 #Герд Мюлер #Марко ван Бастен #Йохан Кройф #Мишел Платини #Лео Меси #Цюрих #Андрес Иниеста #Кристиано Роналдо #Реал Мадрид #ФИФА #Златна топка #Лионел Меси #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"