Италия и Испания творят история на финала на Евро 2012

Италия и Испания творят история на финала на Евро 2012
А каквото и да се случи на финала на Евро 2012, и Италия, и Испания ще творят история и ще поставят рекорди. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Испания излиза срещу Италия, за да защити своята европейска титла в двубой от 21:45 часа на Олимпийския стадион в Киев.

От осемте стадиона, посрещнали двубои от Евро 2012 именно този в украинската столица е с най-голяма вместимост и това предопредели избора на съоръжение за домакин на финала на турнира.

Около 65 000 фенове ще наблюдават двубоя, с който Испания ще се опита да влезе в историята като първия отбор, спечелил три поредни големи съревнования, след като преди 4 години ивоюва европейската титла, а после триумфира и на Мондиал 2010 в Южна Африка.

За последно Франция спечели в обратен ред турнирите през 1998 и 2000 г. Нито един тим на планетата обаче не е печелил три турнира подред.

Италия излиза на финал на Европейско първенство за първи път от 12 години и ако стигне до успеха, ще се изравни по брой победи на континенталния шампионат с Испания.

„Скуадра адзура" има един триумф - през 1968 г., четири години след победата на Испания.

Анализаторите сочат Испания за фаворит в сблъсъка срещу Италия. От финала на Евро 2008 отборът остана верен на своя стил и заслужено е смятан от специалистите за най-съвършения отбор в съвременния футбол.

Шаби, Андрес Иниеста, Давид Силва, Сеск Фабрегас и Фернандо Торес са гръбнака на отбора от години, а към тях новите се адаптират успешно към победния стил на игра.

От друга страна, преди старта на Евро 2012 малцина прогнозираха попадането на отбора на Чезаре Прандели в заключителната среща.

Селекционерът на „Скуадра адзура" обаче изведе тима до финала, като италианците извадиха всичките си оръжия, за да стигнат до двубоя за трофея „Анри Делоне".

В груповата фаза двата отбора играха един срещу друг и завършиха наравно 1:1, като по този начин италианците не са губили от испанците в редовното време на две Европейски първенства.

Преди четири години именно тимът от Апенините стана единствения, който успя да усмири атакуващия порив на бъдещия шампион.

Тогава спорът бе решен в полза на иберийците след изпълнение на дузпи. В полза на „Скуадра адзура" говори последния мач на испанците на Евро 2012.

В полуфинала срещу Португалия възпитаниците на Висенте дел Боске в продължение на 120 минути се опитваха почти безрезултатно да пробият до вратата на съперника. В крайна сметка се стигна до дузпи и късметът се усмихна на испанците.

Статистиката от срещите между двата отбора на големи турнири също е на страната на Италия - в седем мача „Ла Фурия" няма нито една победа в редовните 90 минути.

Иначе двата отбора стартираха с равенство 1:1 в първи мач от Група С на Евро 2012 в Гданск.

Тогава Висенте дел Боске постави Икер Касийяс на вратата на иберийците, а Алваро Арбелоа, Серхио Рамос, Пике и Жорди Алба бяха избраните бранителите.

Серхио Бускетс, Чаби Алонсо и Чави Ернандес оформиха халфовата линия, а в нападение се влязоха Давид Силва, Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас. Очакваше се Фернандо Торес да води атаката, но в крайна сметка остана на пейката.

В първия двубой Чезаре Прандели пък се спря на система с трима централни бранители - Джорджо Киелини, Даниеле де Роси и Леонардо Бонучи.

Кристиан Маджо и Емануеле Джакерини играха по двата фланга. В средата на терена доверие получиха Андреа Пирло, Клаудио Маркизио и Тиаго Мота. В нападение попадения се чакаха от Антонио Касано и Марио Балотели.

И в двата отбора няма контузени или наказани играчи, така че двамата селекционери ще могат да осъществят всичките си планове

А каквото и да се случи на финала на Евро 2012, и Италия, и Испания ще творят история и ще поставят рекорди.

#Евро 2012 #футбол #Италия #Испания #Чезаре Прандели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"