Евро 2012: Талисманите Славек и Славко

Евро 2012: Талисманите Славек и Славко
Близнаците Славек и Славко ще забавляват феновете на Евро 2012 в Полша и Украйна. Снимка: ukraine2012.gov.ua
A A+ A++ A

Талисманите на Европейското първенство по футбол през 2012 г. се казват Славек и Славко и са представители съответно на двете страни домакини на форума – Полша и Украйна.

Имената на талисманите бяха обявени още през декември 2010 г., след като спечелиха симпатиите на 56% от феновете, участвали в анкетата на УЕФА.

В запитването участваха 39 233 души, 29% от които гласуваха за конкурентите Сиемко и Стримко, а 15% се застъпиха за третата двойка – Клемек и Ладко.

„Славек и Славко представят страните домакини в много позитивна светлина. Те са млади и енергични също като Полша и Украйна“, коментира членът на Изпълнителния комитет на УЕФА Франтишек Лауринец при представянето на талисманите.

Славек и Славко ще наследят близнаците Трикс и Фликс – символите на Европейското първенство през 2008 г. в Австрия и Швейцария.

Традицията на талисманите поставя лъвът Уили на Световното първенство по футбол във Великобритания през 1966 г.

Талисманите обикновено са антропоморфни създания, които носят отличителните белези на страната домакин.

УЕФА въвежда практиката с талисманите чак през 1980 г. по време на първенството в Италия. Тогава домакините избраха приказния герой Пинокио с бяла шапка с надпис EUROPA 80 и нос в цветовете на италианското знаме.

През 1984 г. домакинът на Европейското първенство Франция избира за талисман емблематичния образ на петел. Той носи екип на националния отбор, има бели ръкавици и се казва Пено – като френската жаргонна дума за дузпа.

Зайчето с човешка фигура Берни е талисманът на Евро 1988 в Германия. И докато за мнозина изборът на заек е странен, Германската футболна асоциация обяснява, че облеченият в черна тениска, червени шорти, златисти чорапи и бели ленти на главата и ръцете Берни всъщност е „мил и ентусиазиран футболен фен“. Той всъщност е кръстен на град Берн, където тогава се намира седалището на УЕФА и където през 1954 г. Германия печели финала на Световното първенство.

Друг заек, който не получава по-специално име освен Заек, наследява Берни през 1992 г., когато домакин на Европейското първенство е Швеция.

Лъвът с внушителното име Голиат ще бъде запомнен като талисман на Евро 1996 в Англия. Освен че слага край на „заешката“ мода сред талисманите, той събужда спомена за първия талисман Уили. На английски името на Голиат се изписва с тенденциозна правописна грешка GoAliath, така че да съдържа английската дума за гол – goal.

Домакините на Европейското първенство през 2000 г. Белгия и Холандия продължиха „лъвската“ традиция с талисмана Бенелъки. Името му съдържа в себе си препратка към акронима „Бенелюкс“, с който се означава икономическият съюз между Белгия, Холандия и Люксембург, но съдържа и английската късметлийска дума lucky.

Палавникът Кинас пък беше късметлийският символ на Европейското футболно първенство в Португалия през 2004 г. Името на малкото момче, облечено в екипа на домакините, идва от Bandeira das Quinas, което означава националния флаг на Португалия.

Червено-белите близнаци Трикс и Фликс пък бяха талисманите на Евро 2008 в Австрия и Швейцария. Шеметното дуо дори си имаше песен – Feel the Rush на Shaggy, която толкова ги вдъхновяваше, че за разлика от всичките си предшественици, близнаците дори нямаха футболна топка.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"