Митов: Турция да прецени дали посланик Гьокче допринася за двустранните ни отношения

Митов: Турция да прецени дали посланик Гьокче допринася за двустранните ни отношения
БГНЕС
A A+ A++ A

Оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото много уважавам, да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения, заяви външният министър Даниел Митов по време на парламентарния контрол днес.

На въпроси от Велизар Енчев и Станислав Станилов относно поведението на турския посланик и генералните консули на Република Турция в Бургас и Пловдив, Митов отговори, че обявяването на дипломатически представители на чужда страна за персона нон грата не е наказателна клауза, която се прилага автоматично и че България следва да прецени мерките за решаване на казуса в контекста на добросъседските отношения с Турция.

"Нашите народи са съседи от векове и разбират колко голямо е отношението за добросъседството, за да допуснем влошаването на тези отношения заради действията на отделни лица, независимо от техния ранг", каза Митов и допълни, че не всички взети мерки могат да станат публично достояние заради специфичния дипломатически инструментариум. "Българската страна в лицето на МВнР вече направи всичко възможно да предотврати разрастване на конфликта. Искам да обърна внимание на онези, които ни съветват да предприемем крайни действия. В тези турбулентни времена ни е необходима мъдрост, за да не допуснем грешки", допълни външният министър.

В репликата си Велизар Енчев заяви, че българското външно министерство е реагирало по "доста елегантен начин" с "меки дипломатически средства", но в отговорът на Митов го кара да мисли, че република България е със статут на "Източна Румелия" спрямо Република Турция."Представяте ли си българския посланик в Турция да убеждава българските изселници за кои политически сили да гласуват на българските избори и ако те не се съгласят, да ги заплашва", попита риторично той и предложи да бъде снижено нивото на контакти на посланика на Турция с българските официални власти, което ще накара Анкара да го изтегли от България.

"Вие много добре артикулирахте част от инструментариума, който може да бъде използван в тази посока", каза Митов.

На въпрос на Димитър Дъбов относно статута на Угур Емироглу, аташе по социалните въпроси към генералното консулско на Турция в Бургас, външният министър потвърди информацията от миналия месец, че на 19 февруари МВнР е обявило дипломата за персона нон грата и го е помолило да напусне България в рамките на 72 часа.

#Даниел Митов #Сюлейман Гьокче #Турция #посланик #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници