Великобритания спира помощите за новите мигранти

Великобритания спира помощите за новите мигранти
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Новопристигналите мигранти, които идват във Великобритания от други страни на ЕС, да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова. Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск публикува днес проекта на споразумението, което ще бъде представено и обсъдено на заседанието на Европейския съвет този месец.

Мярката вече придоби популярност като „аварийна спирачка“. Тя ще засегне всички мигранти от евространите, включително българите, които тепърва ще си търсят работа в Обединеното кралство, но няма да важи за вече пристигналите наши сънародници там.

Британското консервативно правителство преговаря за оставане на страната в съюза, като искат споразумение с ЕС, преди да свикат национален референдум по въпроса още тази година. Правителството на Дейвид Камерън формулира няколко ключови искания към ЕС, сред които са по-голяма защита за държави извън еврозоната, повече власт за националните институции, както и временното спиране на социалното подпомагане за работниците на Острова от страни като Полша, Унгария, България и други.

С последното искане очаквано са несъгласни някои иначе също консервативни колеги на Камерън като унгарския премиер Виктор Орбан и полския Беата Шидло.

След напрегната визита в Лондон в края на миналата седмица Доналд Туск реши да се съобрази с искането в проекта на споразумението. За да се задейства този извънреден механизъм се поставят две тежки условия, с които премиерът Камерън е направил компромис. Европейската комисия трябва да прецени, че наистина е налице масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система. Освен това предложението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от правителствата на останалите държави-членки на съюза, за да стане правно-обвързващо.

Четиригодишната забрана за социално подпомагане няма да може да се удължава лесно, а отново ще е необходимо разрешение от Брюксел. Такова искане ще може да прави не само Великобритания, но и от всяка друга страна в съюза, която сметне, че социалната й система е под натиск от масово навлизане на европейски работници.

За разлика от повечето системи в Европа, британската предвижда преки данъчни облекчения, детски надбавки и помощи за жилище на всеки, който е на трудов договор, като сумата е по-голяма за хората с минимална работна заплата, повечето източноевропейци. Компромисното предложение дава възможност тези облаги да важат само за поданиците на короната, но не и за гражданите на Евросъюза, които обаче ще продължават да плащат данъци на Острова, обяснява кореспондентът на БНР.

Планът включва и механизъм, с който 9-те държави в Съюза с национални валути, а не евро, ще могат да изказват притесненията си и да получават „необходими уверения” за решенията в Еврозоната. В проекта се предвижда вето или „отлагане на важни решения”.

Друг важен елемент от предложенията е система на т.нар. „червен картон”, който националните парламенти ще могат да показват на законопроекти на Европейския парламент. За това ще е нужно 55% от законодателните органи на страните-членки да не са съгласни с това предложението за наднационален нормативен акт.

Сегашната система на „жълт картон” позволява единствено да се поискат обяснения от Брюксел за даден законопроект.

Дискусиите на Камерън трябва да приключат до срещата на върха на Европейският съвет, която ще се проведе на 17 и 18 февруари.

#мигранти #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници