Ердоган: Русия подготвя почвата за "бутикова" сирийска държава

Ердоган: Русия подготвя почвата за "бутикова" сирийска държава
Реджеп Тайип Ердоган Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Русия подготвя почвата да създаде "бутикова" сирийска държава около северната провинция Латакия и че извършва нападения срещу тюркмените там, предаде Ройтерс.

В реч на конференция в Анкара на турските посланици Ердоган отбеляза, че действията на Москва в Сирия и Украйна са довели до сериозни проблеми между нея и Анкара.

"Трябва да се попита: влязохте в Сирия, защото бяхте поканени. Ами Грузия покани ли ви, че влязохте там? Украйна покани ли ви да влизате? Тези въпроси трябва да получат отговор", посочи още Ердоган, цитиран от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Според държавния глава на Турция Русия не води борба срещу "Ислямска държава", а "старателно си подготвя условия за създаването на бутикова сирийска държава в Латакия и околния район".

"Ето че в една такава обстановка инцидентът със самолета (свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС през ноември м.г.) не е причина, а повод отношенията ни с Русия да стигнат до това ниво", каза той.

Турският президент критикува също Иран, заявявайки, че той се възползва от развитията в страни като Сирия, Ирак и Йемен, за да разшири сферата си на влияние и че се опитва да разпали опасен процес с намерение да превърне междусектантските различия в конфликт.

Източник: БТА

#Реджеп Тайип Ердоган #Русия #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници