Над 65 убити при атентат срещу полицейска академия в Либия

Над 65 убити при атентат срещу полицейска академия в Либия
A A+ A++ A


Над 65 души са убити при нападение с камион бомба срещу тренировъчен център към полицейска академия в западния либийски град Злитен днес, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на директора на местната болница Абдел Мотлеб бин Халим.

Злитен е търговски център на 160 километра източно от столицата на Либия Триполи. Градът е под контрола на непризнатото от международната общност либийско правителство и досега не е известно, че в него има ислямисти, но пък той е смятан за център за незаконни мигранти, опитващи се стигнат до Европа през Средиземно море,  отбелязва ДПА.

Ранени са най-малко 127 души, посочва Франс прес. Някои от пострадалите са откарани в болница в съседния град Мисрата.

Кметът на Злитен Мифтах Лахмади посочи, че камионът бомба е избухнал в момент, в който в тренировъчния център е имало стотици новобранци, предаде Ройтерс.

В поразения от нападението тренировъчен център са се обучавали и членове на либийските гранични патрули.

Никой не е поел отговорност за атаката, отбелязва ДПА. Подозира се обаче, че зад нея стоят хора, лоялни на групировката Ислямска държава.

Либия е в хаос след свалянето на Муамар Кадафи от власт през 2011 г. като в същото време се увеличават и притесненията за засилване на позициите на „Ислямска държава“ в страната.

Либия е разкъсвана от две държавни администрации от 2014 г. насам, когато подкрепена от ислямисти група завладя столицата Триполи, принуждавайки действащото правителство да се изтегли на изток. През декември миналата година властите постигнаха споразумение за съставяне на правителство на националното единство.

#Либия #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници