Атентаторът е мъртъв, армията е готова да разположи войници по улиците на Брюксел

Атентаторът е мъртъв, армията е готова да разположи войници по улиците на Брюксел

pixabay

A A+ A++ A

Тунизийският атентатор, който снощи уби двама шведски граждани в центъра на Брюксел, е починал в линейката на път за болницата, предаде HLN.

Абдесалем Л., роден през 1978 година, тази сутрин беше прострелян от полицаи в кафене недалеч от жилището, което е обитавал. Според източници на изданието е починал в линейката.

Нападателят обяви принадлежност към терористичната група „Ислямска държава“. Според властите мъжът се е радикализирал и мотивите за нападението са терористични. Нивото на заплаха в столицата беше вдигнато до максимална степен.

Белгийската армия обяви, че има готовност да разположи войници по улиците на Брюксел, но към момента няма да предприеме тази мярка. В изявление белгийският премиер Александер де Кро посочи, че терористите никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те показват само безсилие, тероризмът никога няма да ни победи, добави той.

Заподозреният е бил известен на белгийските служби за сигурност заради очевидната си радикализация преди нападението, пишат белгийските издания. Заподозреният е подал молба за убежище в Белгия през ноември 2019 г. Година по-късно той получава отрицателен отговор и изчезва от радара, а заповедта да напусне страната така и не е издадена. През 2016 г. имаше непотвърдени съобщения от Тунис, че нападателят е бил радикализиран и е искал да се присъедини към джихадисткото движение. Службите в Белгия обаче не са предприели конкретни действия. След отхвърлянето на молбата му той се е укрил и заради това не е било възможно да бъде върнат обратно в Тунис.

По непотвърдена информация терористът е искал да убие шведски граждани заради изгарянето на Корана в скандинавската страна през последните месеци. Вчера в Брюксел се игра двубоят между Белгия и Швеция, но заради нападението футболният мач бе прекъснат на полувремето. Службите в Брюксел направиха всичко възможно, за да гарантират сигурността на стотиците шведски фенове, пътували за този мач. Един от възможните мотиви за нападението е и убийството на цивилни палестинци от страна на Израел, но към момента тази хипотеза не е потвърдена.

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен

#атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници