Младенов: Примерът на Сирия потвърждава реалната заплаха от химически оръжия

Младенов: Примерът на Сирия потвърждава реалната заплаха от химически оръжия
Министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Обявеното неотдавна от Сирия наличие на запаси от химически оръжия потвърждава още веднъж, че заплахата от тези оръжия все още е реална, казва в изявление на външният министър на България Николай Младенов.

В понеделник Младенов беше на среща на високо равнище на Организацията за забрана на химическите оръжия в ООН, посветена на 15-та годишнина от влизането в сила на Конвенцията  за забрана на химическите оръжия (КЗХО), съобщиха от външното министерство.

България потвърждава твърдия си ангажимент към КЗХО и отправи призив към осемте страни, които все още не са се присъединили към този важен инструмент на международното право, да направят това без никакво отлагане.

Значението на подобен акт се потвърждава от последните развития в района на Близкия изток и по-конкретно в Сирия, заяви министър Младенов.

„България се присъединява към всички останали, които насърчават Сирия да прояви отговорно поведение и да се въздържа от незаконни действия по отношения на тези оръжия", сподели Младенов.

Изпълнението на Конвенцията е в пълно съответствие с цялостното развитие на международното хуманитарно право.

Брюкселската конвенция, от 1874 г., за законите и обичаите за водене на война забранява да се използват отрова и отравящи оръжия.

Употребата на химически оръжия по време на Първата световна война засилва още опитите на международната общност да се забрани химическата война.

Преди КЗХО Женевският протокол от 1925 г. е единственото международно споразумение, забраняващо използване на химически оръжия и за разлика от КХО този протокол разрешава да се развиват, произвеждат и натрупват химически оръжия.

От 1947 г. ООН е ангажирана активно с обсъждане на химическото и биологично оръжием, като всяка година Общото събрание на ООН приема резолюции по различните аспекти на този вид средство за поразяване.

В заключителната декларация на Парижката конференция, приета на 11 януари 1989 г. предствителите на около 150 държави декларират стремежа си да забранят химическото оръжие.

Дългоочакваната КЗХО е подписана от 160 държави през октомври 1993 г., , в това число и България, след което следва и официалната ратификация на документа.

Така страната става една от първите държави от Източна Европа, ратифицирала КЗХО, и участва в работата на Подготвителния комитет за създаване на международна организация за забрана на химическите оръжия в Хага.

Сред целите на бъдещата международна Организация за забрана на химическите оръжия са да убеждава страните, които не са се подписали все още конвенцията по целия свят, да го сторят, както и да проверява за наличието на химически оръжия или да се грижи за тяхното унищожение.

#Министерство на външните работи #ООН #Николай Младенов #министър на външните работи #химически оръжия #Общо събрание на ООН #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници