Eкоинспекцията затвори инсталацията за леене на алуминий в Русе

Eкоинспекцията затвори инсталацията за леене на алуминий в Русе
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екоинспекцията в Русе спря работата на вредната инсталация на френския завод за автомобилни части „Монтюпе”, предаде БГНЕС.

Заповедта на директора на РИОСВ-Русе е от днес, като принудително се извежда от експлоатация инсталацията за каруселно леене на алуминий- Карусел № 1. Устройството ще бъде пломбирано до привеждане дейността на дружеството в съответствие с комплексното разрешително.

По думите на директора на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова представителите на завода са отказали да получат официално заповедта, която им е била занесена от екоекспертите.

 

Това обаче не спира изпълнението й. Пломбирането ще се извърши на 25 септември от експерти на РИОСВ-Русе, съвместно с представители на „Монтюпе” и със съдействието на Областния управител на Област Русе.

Заповедта може да бъде обжалвана в 14 дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд – Русе съгласно Администативно-процесуалния кодекс, което обаче не отменя изпълнението.

Решението идва след многобройните сигнали на граждани за замърсяване на въздуха и измервания, които са показали превишаване на допустимите еконорми. От екоинспекцията призоваха русенци да подават сигнали само на тел.112, тъй като „зеленият телефон“ е залят от фалшиви сигнали.

#Русе #алуминий #инсталация #екоинспекция #нарушения #Монтюпе #обгазяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници