94% от родителите в Русенско не смятат, че детето им употребява наркотици

94% от родителите в Русенско не смятат, че детето им употребява наркотици

canva

A A+ A++ A

Между 40% и 45% от учениците в област Русе са чували за техни връстници, които употребяват наркотици и знаят или са чували за лица, които предлагат забранени вещества.

Този процент е с около 2% - 3% по-висок за град Русе. 81% от отговорилите положително на този въпрос са ученици между 8 и 11 клас. Това стана ясно от проведена днес среща в рамките на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев, съобщават от Областна администрация - Русе.

На срещата присъстваха представители на местната и държавната власт, а също и на неправителствения сектор. Според областния управител Данаил Ковачев инициативата предизвиква сериозен положителен ефект, като това се дължи най-вече на достъпността, по който е представена информацията сред подрастващите.

Той отбеляза, че проблемът не е само на територията на град Русе, но разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите се наблюдава и в по-малки населени места от областта. Ковачев сподели, че организацията на управление на инициативата е много лека и това позволява безпроблемно маркиране на идеи, тяхното обсъждане и в последствие техническото им осъществяване. Областният управител бе категоричен, че ще продължи да подпомага по всякакъв начин реализирането на подобни събития.

От своя страна началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева посочи, че проблемът с дрогата сред учениците е твърде наболял в обществото ни и не трябва да остава извън обсега на общественото внимание.

„Лесно се говори за хубавите неща, които носят удовлетворение и радост в ежедневието, но трудно говорим за болката, проблема и бъдещето на нашите деца, когато те са застрашени да станат лесна жертва на приема на наркотици“, каза тя и сподели, че всички в обществото се говори само, когато има някакъв случай. Тя поясни, че редовно се провеждат разговори с деца и родители за опасността от дрогата и заяви, че Русе е първият град в страната, където за втори път се осъществява такава мащабна анкета.

Румен Николаев посочи, че инициативата не е проект, не се финансира, и не е кампания, защото нейната цел е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите.

„Направеното не е важно като резултат от някаква дейност, а напротив важно е, защото касае децата на Русе, родителите и цялото общество и най-вече тези деца да растат здрави и да водят смислен живот“, каза идейният организатор и сподели, че всичко дейности се реализират от изцяло доброволен подтик и желание за осмисляне на проблема, който става все по-голям и по-сериозен.

Той благодари на всички участници и на тези, които са особено активни. Сред тях са РУО, Регионалната здравна инспекция, Българския червен кръст, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, Община Русе и нейните структури като Превантивния информационен център по наркомании, а също и Общинския младежки дом, както и Областната дирекция на МВР.

Данните са част от мащабно проучване, проведено в региона през изминалата година. Това е втората по рода си анкета, като този път тя е обхванала над 5400 ученици и повече от 4500 родители.

За сравнение през 2022 г. в първата анкета участваха близо 4300 ученици и 3138 родители. Сред основните изводи, които бяха представени са, че благодарение на множеството мероприятия, проведени в рамките на „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” все повече ученици асоциират употребата на дрога с негативни преживявания и агресия. Въпреки това все още голяма част от тях се оказва, че не са достатъчно информирани за проблемите, до които водят психоактивните вещества.

Също така благодарение на инициативата се наблюдава спад с 1% дела на учениците, които някога са употребявали наркотични вещества. Освен това значително се е увеличил броят на ученици и родители, които са се запознали и имат отношение към проблема с употребата и злоупотребата на наркотични вещества. За съжаление спрямо 2022 г. с

8% са се увеличили учениците в град Русе, които са чували за лица, които предлагат наркотици.

С 1% повече са анкетираните в областния център ученици, които са били свидетели на инцидент с техен връстник след употреба на наркотици съобразно данните за областта.

Сега данните сочат, че 688 ученици или около 15% от учениците са се сблъсквали с подобен инцидент. Въпреки всичко за сериозността на проблема говори и, че 9.45% от участвалите в проучването или общо 421 ученици са посочили, че редовно са употребявали наркотични вещества през измината година.

Спрямо анализа за 2022 г. през 2023 г. малко над 1% от учениците са посочили, че употребяват редовно марихуана. Независимо от този факт най-голям сред използваната от учениците дрога се пада на марихуаната – 32%.

Употребата на амфетамини, екстази и опиати се увеличава. От всички анкетирани 8% или 377 ученици са заявили, че някога през живота си са ползвали наркотици. Половината от тях са пушили марихуана. С 3% се увеличават учениците в град Русе, които през 2023 г. употребяват редовно наркотични вещества. Сравнението е на база данни от 2022 г.

Колкото до проблема с райския газ, 560 ученици или приблизително 12% от анкетираните са споделили, че са употребявали. 486 от тях са били в гимназиалния етап на образованието си. Останалите 74 са били между 5 и 7 клас.

Няма как да не бъде отбелязано, че вече над половината от анкетираните са отговорили, че знаят къде да потърсят помощ, ако имат проблем с наркотиците. Около 50% от анкетираните учениците са заявили, че биха споделили с родителите си за проблем с дрогата. Същевременно 53% от родителите разговарят често с детето си разговарят често за опасността от употребата на наркотици, а повече от 60% биха се включили лично в дейностите по инициативата.

94% от родителите нямат подозрения, че детето им употребява някакви наркотици. Такова опасения изпитват около 4% от възрастните.

Данните от детайлния анализ бяха представени от експерти от РЗИ - Русе и БЧК. От страна на Митницата в Русе заявиха, че през изминалата година са задържали около 360 кг марихуана и отделно над 1000 кг. технически коноп. Заловените метаафетамини са около 4 кг.

От своя страна общинският съветник от ПП-ДБ в Русе и лекар в Университетска болница „Канев“ д-р Петя Кашукеева заяви, че за да може един проблем да започне да се решава той първо трябва да се дефинира.

„Така ще разберем срещу какво се изправяме и какви са тенденциите в момента. Ситуацията често се променя и ние трябва да се адаптираме към нея“, сподели д-р Кашукеева. Според нея инициативата е едно много добро начало за справяне с все по-наболелия проблем с дрогата. Не на последно място тя отбеляза, че е необходимо да се говори на разбираем за подрастващите език, на език достъпен за т.нар. поколение Z, защото в противен случай няма как да се стигне до тях.

#Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници