Заводът в Карнобат още е затворен след обгазяването

Заводът в Карнобат още е затворен след обгазяването

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Районната прокуратура в Бургас започна проверка по сигналите за изтичане на опасен газ в Карнобат. Четвърти ден не е установен източникът на замърсяване, след получените три сигнала, че служители от кабелния завод в Карнобат са се почувствали зле, а шестима дори са потърсили медицинска помощ.

Проверката на прокуратурата е провокирана заради първия сигнал в петък, миналата седмица, когато замерванията установиха минимални завишения на циановодород и сероводород във въздуха, предаде БНТ.

При проверките вчера, когато отново имаше сигнали, не се установи превишаване на нормата. И към този час е мистерия откъде идва замърсяването, заради което служителите от кабелния завод се оплакваха.

Все още няма образувано досъдебно производство, тъй като се чакат обобщените данни на проверяващите органи. Когато всички те са готови от прокуратурата ще преценят дали да бъде повдигнато обвинение и към кого.

"Целта е да се установи здравословното състояние на лицата, подали оплаквания от вчерашния ден, дали са в причинно-следствена връзка именно с изтичане на газове и въобще дали има наличие на такова. Законодателят предвижда санкция за умишлено деяние за този вид престъпление от 1 до 5 г. и глоба от 500 до 30 000 лв.", каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

"Продължаваме да издирваме източника. Засега източниците водят към канализационната система. Наложили сме възбрана да се използват канализационните системи, за да няма такова изтичане и занапред. Взели сме проби от канализационните системи и от реката - от реката нямаме изтичане, това се потвърди, от канализационната система, очакваме днес до края на деня да получим доклад от лабораторията", заяви Павел Маринов, директор на РИОСВ-Бургас.

"За общината, извън територията на това предприятие и на онази шахта, която е на 50 м. зад нас, няма абсолютно никаква опасност за населението", обясни кметът на Община Карнобат - Георги Димитров.

Днес сигнали за изтичане на газ няма, въпреки това кабелния завод е затворен и служителите не са на работа.

#Карнобат #обгазяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници