Край на краткото затишие в парламента – нова канонада от политически нападки

Край на краткото затишие в парламента – нова канонада от политически нападки

canva

A A+ A++ A

Докато България е в очакване какъв ще е съставът на служебния кабинет, определен от посочения за служебен премиер Димитър Главчев, краткото затишие между партиите в Народното събрание днес бе нарушено. „Ябълката на раздора“ този път се оказа внесения от ПП-ДБ проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на България.

„Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите. Към днешна дата има 1,309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем „Балкански поток“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че от партията са готови за избори. "Ние винаги сме готови, толкова пъти минахме през това", посочи той.

"Като похваля, че сме успели да свършим нещо за 9 месеца, от ПП-ДБ се обиждат и излизат да ме опровергават. Нали досега всичко беше общо - правителството общо, парламентарната група обща, успехите общи", заяви още Борисов по повод отношенията им с доскорошните партньори в сглобката. Той отново обясни, че въпреки всичко застава зад промените в Конституцията, предложени от Христо Иванов от „Продължаваме промяната - Демократична България“.

По думите му, обаче, и парламентът, и правителството правят неща, свързани с излишни харчове. "Сега в момента, за тези няколко дни има едно страшно надцакване кой повече пари ще похарчи - правителството или парламента. За съжаление го казвам. Ако бях премиер, щях да се боря нито едно от двете неща да не се случи", допълни той.

На въпрос от журналисти дали всъщност и ГЕРБ не са се включили в това "надцакване" Борисов беше лаконичен: "Включихме се, разбира се, няма да оставим на Денков и Асен Василев да дават стотици милиони в последния си ден. Така че, да, включихме се, естествено. Но в царството на лудите, само нормалния го обявяват за луд", каза още Борисов.

Според кратката справка, която Борисов представи пред журналистите, той твърди, че за последните 9 месеца 150 пъти се е виждал с ПП-ДБ и ДПС.

„От 270 дни правителство 150 пъти сме се виждали трите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, каза Борисов, отговаряйки на призива на Кирил Петков ГЕРБ и ДПС да кажат, че са „неформалната коалиция”.

"Ние казваме честно, че сме в явна коалиция с „Демократична Бълтария“. ГЕРБ и ДПС също трябва да заявят честно, че и те са в коалиция заедно. И във всички тези срещи, за които и Борисов говори, са като среща на две коалиции. Но за да може да се говори за всичко това, господин Борисов и господин Пеевски трябва да си кажат ясно, че работят заедно", заяви от своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналистите в кулоарите на парламента.

Той направи уточнението, че ако ГЕРБ-СДС искат да говорят за "Лукойл", ще получат председател от тяхната парламентарна група. По този начин и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС ще могат да засекат изказаните информации.

"Ние сме винаги за пълна прозрачност, няма от какво да се страхуваме", добави Петков.

Той припомни четирите важни теми, които да са във фокуса на 49-ото Народно събрание: "Още утре да се вкарат в дневния ред правилата за Антикорупционната комисия; Законът за защита на лицата, които подават сигнали. Знам, че ГЕРБ се притесняват от този закон, но нека го приемем бързо. Третият закон, е законът за личния фалит. Четвъртото нещо е пътната карта за енергетиката. Тези четири неща, ако бъдат изпълнени в следващите четири седмица, България ще получи 1,2 млрд. лева. Тогава вече може да говорим за повишаване на пенсиите за постоянно и ще говорим, че бюджетът може да бъде изпълнен. Всичко друго е замазване на очите", заяви Кирил Петков.

Ще подкрепим комисията за „Турски поток“, включваме и „Лукойл“, каза пред журналисти в парламента и съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

"Имам уверението от вчера, от Кирил Петков, че те ще подкрепят и за „Лукойл“. Ще бъде една комисия за разследване. Нека да видим, всичко да се разследва, всичко да стане ясно. Ние дължим на хората истината по всеки един проект - от кой е спечелено, от кой е загубено и къде са отишли парите на хората", каза Пеевски.

На въпрос дали от ДПС са готови за избори Пеевски отговори: „Ние винаги сме готови са избори“.

Помолен да коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "и 150 депутати да имат ГЕРБ и ДПС, правителство няма да има след изборите между само тези две партии", Пеевски отговори: "Дайте да дойдат изборите, да минат, да видим какво доверие ще ни дадат хората. Много е рано за това, не е сериозно да почваме да го водим този разговор отсега. Нека да видим кой какво доверие ще има и тогава ще седнем да говорим тези, които сме отговорни към България".

Малко по-късно Пеевски отново говори пред журналистите и заяви, че с Кирил Петков е работил „много по-добре, много по-лесно и много по-често“, отколкото с Бойко Борисов.

„Даже така ако го гледаме, ние сме по-скоро коалиция с него, отколкото с Борисов, тъй като Борисов постоянно е бил ангажиран, а Кирил е бил тук и сме били постоянно заедно. Затова призовавам Кирил да не влиза в тези дребни интриги. Всички сме били заедно, работили сме заедно, вършили сме работа заедно, направихме много хубави неща. Нека всички се успокоят, да си отидат по места, да се приготвят за избори, да дойдат резултатите и тогава чак да седнем и да си говорим“, призова лидерът на ДПС.

По думите му човекът, който е развалил мира в сглобката и е тласнал България към избори, е Христо Иванов.

„Той го направи, защото не се чувства лидер. Мечтата му е да е лидер на това тяхно формирование, това, обаче не му се случва и щом не му се случва, трябва да го унищожи. Просто те трябва да се събудят и да видят какво прави този човек. Той просто унищожи всичко. Можеше в България всичко да е наред, да няма избори, да правим промените, да си вършим работата, но егото на един човек... Просто не искам дори да говоря за него повече“, каза Пеевски.

Лидерът на ДПС призова още веднъж популизмът да спре и да настъпи успокоение.

„Призовавам Кирил да помни какво сме говорили, да не се срамува от това, което сме говорили, говорили сме винаги да работим за държавата с тях, всеки ден сме били заедно и се вижда, че ако народът пак ни подреди, може пак да сме заедно, може и да не сме. Гледам Борисов говори за 150-160. Ами може да се случи ние с Кирил да управляваме, а Борисов да е в опозиция. Борисов това трябва да го разбере! Кой е казал, че Борисов задължително трябва да управлява“, попита Делян Пеевски.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници