Поставиха сателитни предаватели на два египетски лешояда

Поставиха сателитни предаватели на два египетски лешояда
Снимка: Българското дружество за защита на птиците
A A+ A++ A

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) постави сателитни предаватели на два египетски лешояда – представители на най-бързо изчезващия вид хищна птица в Европа.

Двете възрастни птици, мъжка и женска, бяха уловени през втората половина на юли от екип на LIFE+ с помощта на чуждестранни експерти с опит в ловенето на хищни птици. Бяха изпробвани различни полеви техники, но безспорно най-ефективен за България се оказа методът с изхвърляне на мрежа.

И при двата лешояда, кръстени Борис и Джени, предавателите вече успешно излъчват сигнал - птиците гнездят в Източни Родопи, продължават да посещават гнездата си и да се грижат за своето потомство. Информацията, която БДЗП ще събере чрез предавателите, ще даде повече яснота за използването на гнездовите територии и поведението на птиците, което от своя страна ще помогне за по-ефективното опазване на вида в страната.

До 2015 г. в рамките на проекта с предаватели бяха екипирани общо 20 лешояда (18 млади: 8 в България, 7 в Гърция, 2 в Македония и 1 в Албания; и 2 възрастни лешояда в Гърция). Броят на маркираните млади птици беше достатъчен да се направят анализи на миграцията им, местата за зимуване и причините за смъртност през първите две години от живота им.

Основните заплахи, които са в основата на намаляващата популация на египетския лешояд са незаконното използване на отрови за борба с хищници и на пестициди в селското стопанство; широката употреба на оловни сачми; недостатъчното количество достъпна храна, причинено от деградация на местообитанията; сблъсъци с вятърни паркове и токови удари от електропроводи; безпокойство в местата за размножаване и преследването на вида за нуждите на традиционната медицина в някои африкански страни.

#Българското дружество за защита на птиците #БДЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници