Представители на Европейската комисия извършиха проверка по проект “Живот за царския орел“

Представители на Европейската комисия извършиха проверка по проект “Живот за царския орел“
Източник: NOVINI-PLOVDIV.COM
A A+ A++ A

Близо 50 км въздушни електропроводи ще бъдат вкопани в земята до края на 2016 г. в общини Елхово и Тополовград като част от проекта на EVN България Електроразпределение и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за опазване на царския орел.

На 11 и 12 октомври 2016 г. представители на Европейската комисия извършиха проверка на място на дейностите по проект “Живот за царския орел” (Life for safe grid). Проверката протече на два етапа. Първият етап включваше обзорен преглед на напредъка по дейности и дискусии с екипа за цялостното развитие на проекта, трудности при изпълнение и резултатите от приключени дейности. Проверяващите бяха запознати и на място с техническите решения, които са взети за обезопасяване на електропроводите – т. нар. ПАС система, вкопаване на въздушни електропроводи в земята (кабелиране) и монтаж на защитни изолации.

Вторият етап включваше оглед на място на реализираните обекти на територията на общини Елхово и Тополовград, където се реализират основните дейности от проекта. Проверяващите посетиха участъци с вече вкопани в земята електропроводи - предимно в района на селата Устрем, Мрамор и Орешник. Посетени бяха новоизградени специализирани съоръжения, включително и нова възлова станция в с. Устрем, нови бетонни трафопостове и др. На място представителите на ЕК се запознаха с едно от предизвикателствата в проекта - трудния терен, където се реализират обектите, което налага и допълнителни дейности като укрепителни мерки по изкопите за кабелните линии.

Устната оценка, дадена от проверяващите, беше, че проектът се изпълнява по план и е свършена значителна работа по обезопасяване в регион, който е приоритетен от гледна точка на опазване на биоразнообразието в България и Европа. След посещението от страна на ЕК, екипът по проекта взе участие в годишната среща на LIFE проектите в България, която се състоя в района на гр. Средец. Срещата е ежегодна, като по време на нея се представят новите проекти по програмата, а действащите дават статус за развитието им, като се обсъждат и въпроси, свързани с кандидатстване и реализиране на LIFE проекти, които да спомогнат за обмяната на опит.

 

#БДЗП #EVN #LIFE

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници