Пеликанче се излюпи в Сребърна за първи път от 60 години насам

Пеликанче се излюпи в Сребърна за първи път от 60 години насам
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път от 60 години насам се излюпи къдроглаво пеликанче в блато Песчина на остров Персин (Белене), посочиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Това е голямо природозащитно събитие, тъй като къдроглавите пеликани са световно застрашен вид и колонията на остров Персин е новосформирана. През април птици от вида заеха една от наколните дървени платформи в блато Песчина в Природен парк „Персина".

Първата платформа в парка беше изградена през 2010 година, впоследствие бяха изградени още две. Оттогава насам доброволците от БДЗП ги ремонтират и подновяват всяка година.

Досега единственото гнездовище на този рядък вид у нас бе в езерото Сребърна.

Сформирането на втора гнездова колония увеличава шансовете на вида в България да оцелее, защото когато е концентриран на едно място, е много уязвим от всякакви заплахи, например болести, екстремни климатични явления и др.

В момента още десетина двойки къдроглави пеликани мътят. На същата платформа са свили гнезда и мътят и 3-4 двойки розови пеликани - вид, който се счита за изчезнал като гнездящ в нашата страна, съгласно Червената книга. Това прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка.

Следващите седмици се очаква излюпването на малките.

Екипът на БДЗП продължава да следи ситуацията около колонията и се надява да регистрира и излюпването на розовите пеликани.

#Сребърна #БДЗП #Персин #Белене #гнездо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници