Митов: Агресията няма място в света през ХХI век

Митов: Агресията няма място в света през ХХI век
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският път на страните от Западните Балкани е изправен днес пред две ключови предизвикателства. От една страна, това е умората от разширяването на ЕС сред държави-членки на Съюза. От друга, това е отслабналият ентусиазъм сред страните-кандидати за провеждане на реформите, необходими за успешно финализиране на процесите на европейска интеграция, заяви външинят министър Даниел Митов по време на лекция в Лондонското висше училище по икономика и политически науки на тема „Външната политика на ЕС – поглед от България“.

"Рисковете за сигурността в днешния ден са разнородни по своя генезиз и характер, но по същество всички те представляват опит за лансиране и утвърждаване на обществено-политически модели, алтернативни на либералната демокрация, завоювала значителни нови територии след края на Студената война. Това изисква ясен и решителен отговор от страна на ЕС и държавите-членки в защита на нашите собствени ценности, на сигурността и просперитета на европейските граждани. Идеологиите на агресията и нетолерантността нямат място в света през ХХI век", уточни Митов.

Министърът каза също, че България последователно защитава позиция, че в своя отговор на тези предизвикателства Европейският съюз трябва да поддържа ясната перспектива за членство на страните от Западните Балкани при отчитане на индивидуалния напредък на отделните страни-кандидати.

#Даниел Митов #Европейския съюз #Западните Балкани #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници