Включеният в "черния списък" на Москва Илиян Василев: Повредата не е в моя телевизор

Включеният в "черния списък" на Москва Илиян Василев: Повредата не е в моя телевизор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В събота следобед стана ясно, че бившият посланик на България в Русия Илиян Василев е в черния списък от имена на хора, на които е забранено да стъпват в Русия. 

„Бях предупреден, че съм попаднал в забранителния списък за посещение в Русия. Вчера констатирах със съжаление, че за това вече има официално доказателство. Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин", отбеляза той в своя блог.

„Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна", подчертава посланикът ни в Русия в периода 2000-2006 г.

Припомняме, че сред попадналите в списъка са членове на Европарламента, високопоставени военни и сътрудници на силови и разузнавателни структури, обществени дейци. В „черния списък" най-голям е броят на граждани на балтийските страни, Полша, Швеция и Великобритания.

Василев пояснява, че винаги се е ръководил от защитата на българските национални интереси в отношенията с Русия, но в същото време винаги е уважавал ръководството на руската държава и правото им да формират руската политика по уместен за тях начин.

"Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема", отбелязва още Илиян Василев. Според него в тези проекти е имало прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори.

Той е убеден, че не дължи нещо на съвременните поколения руснаци.

„Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна", подчертава бившият дипломат и допълва: „След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикат "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък".

По думите му акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании.

"Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик, пример тогавашният премиер Касянов, финансовият министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим.

Значи повредата не е в моя телевизор", заключава той.

#списък #Русия #Москва #ЕС #Илиян Василев #черен списък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай