94% от българите предпочитат храна, произведена у нас

94% от българите предпочитат храна, произведена у нас
Снимка: www.savetivzemedelieto.bg
A A+ A++ A

94% от българите смятат, че правителството трябва да подкрепя повече местно произведената храна. 81% искат да знаят, дали храната, която купуват е произведена в страната, но 71% смятат, че е трудно да намерят информация от къде могат да си купят такава. 61% от тях казват, че няма достатъчно места където се предлага местно произведена храна в района, в който живеят, а само 43% понякога си купуват такава. В същото време 89% вярват, че закупуването на местно произведена храна помага за създаването на работни места в региона. Това показва последното проучване за устойчиво произведена и продавана локално храна, подготвено от TNS Opinion в осем европейски страни за организациите "Приятели на Земята Европа" и "За Земята".

Експертите от "За Земята" смятат, че местните и централните власти трябва да положат повече усилия, за да се популяризират съществуващите пазари на местно произвeдени храни, като и фермерските пазари, кооперативи и др.

„В момента имаме една все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда и създава скъпи хранителни скандали. В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните изчезват. Нашето проучване показва обществената подкрепа за нещо по-различно, както и че политиците трябва да направят много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна и за изграждането на местните хранителни икономики, които да съживят българските селски райони. Ние призоваваме министърът на земеделието Десислава Танева да поведе дебат за трансформирането на хранителната система в страната, като постави местната и устойчиво произведена храна, дистрибутирана чрез къси вериги на доставки в същността си, както и да насочи максимално субсидии за земеделски стопани в тази посока. От това би спечелило обществото, биха спечелили местните земеделски производители, както и околната среда.“, коментира Ивайло Попов от "За Земята".

#"За Земята" #Ивайло Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници