Н. Младенов: Всички да подкрепят Сирийския национален съвет!

Н. Младенов: Всички да подкрепят Сирийския национален съвет!
Външният министър Николай Младенов се срещна със сирийския опозиционен лидер в изгнание Бурхан Галиу в началото на декември 2011 г. в София. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър на България Николай Младенов потвърди подкрепата на страната към опозиционните сили в Сирия.

„Призоваваме всички групи от опозицията да застанат зад представения днес от Сирийския национален съвет „План за преход в Сирия", заяви външният министър по време на срещата „Приятели на Сирия" в Истанбул, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Подробният план на Сирийския национален съвет ясно отчита, че правата на всички етнически и религиозни групи трябва да се спазват, затова България ще съдейства на Сирийския национален съвет да убеди онези страни, които все още са на друго мнение," информира Младенов.

Той посочи трите главни посоки, в които Европейският съюз и Международната общност трябва да работят: да помогнат за консолидирането на опозицията, да затегнат санкциите и да спрат всички финансови потоци към режима в Дамаск, както и да предотвратят хуманитарната трагедия.

Това е втората среща на групата „Приятели на Сирия" след конференцията в Тунис през февруари. Във форума участват над 70 представители на държави от Запада и Арабската лига.

#Николай Младенов #министър на външните работи на България #„Приятели на Сирия" #Турция #Истанбул #Сирийския национален съвет #Сирия #Дамаск #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници