Даниел Митов и Кристалина Георгиева заедно за засилване авторитета ни в ЕС

Даниел Митов и Кристалина Георгиева заедно за засилване авторитета ни в ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък бе официално открита у нас европейската година за развитие у нас. На конференция в Централния военен клуб външният министър Даниел Митов даде начало на европейската поредица от инициативи, която ще се проведе у нас до края на 2015 г. С решение на Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент 2015 г. бе определена за година на развитието, на борба с бедността. Това е и време за размисъл и оценка по извършената работа по договорените цели на хилядолетието, обобщи основните идеи на инициативата Митов.

"Предстои дълъг път до постигане на устойчивото развитие", предрече Митов, като очерта глобалните предизвикателства, които стоят пред ЕС. Те са нелегална миграция, тероризъм, климатични промени и епидемии. Според външния министър страната ни работи активно и в преговорите с ООН по цели, приложими за всички страни според техните специфики, като в тази си роля защитаваме активно и приоритетите на ЕС, и родните ни интереси.

"За нас е важно да разберем, че политиката за развитие на ЕС е проява на солидарност към развитите страни и просперитет на самия ЕС. Изпълнението на тази амбициозна програма би било невъзможно без неправителствения сектор и академичната общност", добави още Митов.

Той си пожела през 2015 г. да активизираме регионалното сътрудничество, а пък по-нататъшното изпълнение на ангажиментите ни в областта на развитието да се обвърже по-тясно с реализацията на обществения интерес и със засилване авторитета на България.

Макар и косвено с видео обръщение, в конференцията участва и родният еврокомисар Кристалина Георгиева. "Дори след 7 години криза европейците сме сила, произвеждаме 20% от БВП на планетата, даваме половината от финансирането за хуманитарна помощ. 85% от европейците са убедени, че помощта за развитие е морално важна, защото след трудните последни седем години имаме много по-добри условия на живот от стотици милиони хора в страни, засегнати от бедност, глад, конфликти, бедствия", изтъкна Георгиева.

По думите й 1 милиард души на тази планета си лягат гладни и можем с инвестиции в развитие да им помогнем сами да променят положението си. 

#Даниел Митов #ЕС #Кристалина Георгиева #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници