Посланикът на Венецуела: САЩ ни смятат за задния си двор

Посланикът на Венецуела: САЩ ни смятат за задния си двор
Посланик Ориета Капони Снимка: "Iskra"
A A+ A++ A

Сега САЩ имат интерес да нападат Венецуела, утре ще го направят с друга страна. Смятат ни за задния си двор. Венецуела не изолирана, изолирани са САЩ, защото се намесват във вътрешните работи на други държави. Правителството на президента Николас Мадуро осъжда решението на Вашингтон да въведе санкции срещу седем граждани на Венецуела. Това заяви посланикът на Венецуела в България Ориета Капони на пресконференция.

Повод за коментара е, че на 9 март американският президент Барак Обама обяви Венецуела за заплаха за националната сигурност на САЩ и въведе санкции срещу седем членове на правителството. Причината е, че Каракас нарушава човешките права и свободата на словото. Санкциите са наложени и заради арестите на протестиращи срещу управлението на страната. "Дълбоко сме обезпокоени от действията на венецуелското управление, целящи заплашването на политическите им противници. Проблемите на Венецуела не могат да бъдат решени чрез криминализиране на хората, които мислят различно", бе коментарът на Обама.

Посланик Капони коменитра думите му като пореден опит за манипулация и поредно доказателство, че Щатите си правят каквото искат, защото усещат, че Венецуела е заплаха за тях. Но не на националната сигурност, а защото има най-големите залежи на петрол и в последните години думата й в Организацията на страните износителки на петрол
все повече се чува. Според посланикът, преди това САЩ са диктували правилата.

"САЩ нямат работа при нас", заяви Оиета Капони и подчерта, че проблемите са започнали още когато през 1998 г. на власт е дошъл президентът Уго Чавес. Позицията на Каракас е, че още оттогава американците всявали смут чрез венецуелската опозиция. Протестите срещу управлението на Мадуро също били опит на САЩ да разклатят
стабилността в страната чрез подставени лица.

Белият дом поиска от режима на Николас Мадуро да освободи всички политически затворници, в това число "десетки студенти" и предупреди управляващите да не оправдават проблемите си с Вашингтон. От там обясниха, че седмината венецуелци, на които са въведени санкции, са наказани, защото извършвали насилие или са нарушавали човешките права, ограничавали са свободата на словото или пък са били част от корупционни практики. Поради тази причина собствеността им на територията на САЩ ще бъде иззета или запорирана. Освен това те няма да могат да влизат на територията в страната. Американските граждани от своя страна няма да имат право имат бизнес отношения с тях.Сред санкционираните са един от командващите венецуелската армия Антонио Бенавидес Торес и шефът на разузнаването Густаво Гонсалес Лопес.

Посланик Капони коментира, че това е най-агресивната стъпка в историята на САЩ срещу Венецуела. Положителното, според нея е, че никой няма да им повярва. Освен това санкционираните нямат дори банкова сметка в САЩ.

"Досега САЩ действаха скрито и завоалирано, но вече плановете им са ясни. Никой няма да им повярва, защото каква заплаха за националната сигурност на САЩ можем да бъдем? Нито разполагаме нито с оръжие, нито с необходимата военна мощ", заяви дипломатът.

Според нея, САЩ продължават да смятат страните от Южна Америка за си задния двор и не могат да приемат, че имат самостоятелна политика.  Капони подчерта, че Европейският съюз не е подкрепил санкциите, наложени от САЩ, въпреки че почти винаги е на тяхна страна. От българското правителство Каракас не очаква покрепа, а от българските граждани, заяви Ориета Капони.

#САЩ #Венецуела #Николас Мадуро #Мадуро #Барак Обама #Южна Америка #Каракас #Вашингтон #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници