Евроджъст: Мафията стои зад престъпленията срещу околната среда

Евроджъст: Мафията стои зад престъпленията срещу околната среда
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Нов доклад от органа на ЕС за съдебно сътрудничество, Евроджъст, разкрива, че престъпни групи стоят зад трансгранични престъпления срещу околната среда.

Парадоксално е, че въпреки огромните печалби от тези престъпления (приблизително 30-70 милиарда щатски долара годишно. Източник: ОИСР ), статистиката показва, че престъпленията спрямо околната среда рядко са преследвани от националните органи. Броят на регистрираните случаи в Евроджъст е много нисък, независимо от необходимостта за трансграничен подход за постигане на присъди, който Евроджъст обясни на брифинг в Брюксел на 21 ноември.

Дългият списък от престъпления спрямо околната среда оглавяват опасни отпадъци, нелегално изнесени в трети страни от Италия и Ирландия, различни форми на замърсяване на водите в Гърция, Унгария и Швеция, нелегален износ на птичи яйца и маймуни.

Този първи доклад на Евроджъст за престъпления срещу околната среда се фокусира върху три теми и гледа в националните правоприлагащи структури, достъп до знания и опит, и възможните решения за справяне с предизвикателствата на трафика на застрашени видове, незаконен трафик на отпадъци и повърхностно замърсяване на водата.

"Tози доклад е тревожен сигнал за юристи и висшестоящи лица, отговорни за вземането на важни решения, за сериозното въздействие на това сравнително ново и увеличаващо се по честота вид престъпление. Организираните престъпни групи са активни в престъпления срещу околната среда, тъй като санкциите са ниски. Тази ситуация изисква трансгранично действие и правилните организационни структури да бъдат въведени в действие в държавите-членки", заяви ръководителят на екипа на проекта на Евроджъст за престъпления срещу околната среда, Лейф Гьорц.

#Евроджъст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници