Външно: Не дължим обяснения на Русия за суверенните си решения

Външно: Не дължим обяснения на Русия за суверенните си решения
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Даниел Митов определи като „неприемливи“ опитите на Русия да коментира решенията, които е взела нашата страна.

„Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, заяви Митов.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен премиер Георги Близнашки, че е предал Русия.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Министърът подчерта, че намира крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава.

„Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си“, каотегоричен бе Даниел Митов.

Той подчерта, че между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес, но коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие.

#България #Русия #НАТО #Рогозин #Дмитрий Рогозин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници