Правят проучване за добиване на въглищен газ в Добруджа

Правят проучване за добиване на въглищен газ в Добруджа
Ще проучват добиването на въглищен газ в Добруджа. Снимка: www.capital.bg
A A+ A++ A

По-опасният и от шистов газ, възлищният газ ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини, тя ще пропадне и ще изчезне. При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа”, обясни пред bTV екологът Синтия Недялкова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така наречения хидрофракинг, забранен в редица държави, защото причинява заболявания.

От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива.

#Добруджа #газ #Каварна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници