Посрещаме Лавров с два протеста в понеделник

Посрещаме Лавров с два протеста в понеделник
Лавров идва на двудневно посещение у нас. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Визитата на руския външен министър Сергей Лавров в София ще започне с два протеста в понеделник - пред сградата на Министерството на външните работи в 12:30 часа и пред Министерския съвет в 15:00 часа. И двете демонстрации са организирани от „Протестна мрежа”.

Организаторите на протестите по време на посещението на Лавров призовават гражданите да се противопоставят на намеренията на кабинета „Орешарски” да подпише договори в последните дни на управлението си.

„Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа!", гласи призивът на "Протестна мрежа".

Припомняме, че първият дипломат на Русия пристига на двудневно посещение в България на 7 и 8 юли. В програмата му са предвидени срещи с българския му колега Кристиан Вигенин, с премиера Пламен Орешарски, с парламентарния шеф Михаил Миков, с президента Росен Плевнелиев.

В събота държавната информационна агенция РИА „Новости” цитира съобщение на МВнР на Русия, според което Москва се надява по време на визитата на Лавров в София да бъде постигнат напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток".

Според руската агенция Кристиан Вигенин изразил надежда, че строителството на газопровода „Южен поток" на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Европейската комисия.

РИА „Новости” допълва, че препятствия за осъществяването на проекта са възникнали в началото на юни, когато българският министър-председател Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ е разпоредил спиране на работата за консултации с ЕК.

Освен преговори на Лавров с Вигенин в програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев и с премиера Орешарски. Запланувано е подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Планират се още разговори в сферата на туризма и „провеждането на съвместни консултации за активизиране на сътрудничеството в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации".

#Сергей Лавров #София #протести #Пламен Орешарски #САЩ #ООН #Русия #Протестна мрежа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници