Украинският посланик у нас: Цената на руския газ е политическа

Украинският посланик у нас:  Цената на руския газ е политическа
Украинският посланик каза, че проектът "Южен поток" противоречи на интересите на Украйна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената за газа, която предлага Русия, е политическа, а не икономическа, и това е една от причините украинската страна да не е съгласна с договора за доставка на газ между Украйна и Русия, заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР украинският посланик у нас Микола Балтажи.

"Проблемът е в това, че Руската федерация все пак търси изхода понеже цената, която беше предложена е неприемлива за нас, почти 500 щатски долара е предложена, намалили са я със сто долара, но проблемът е, че това е намаление, което решение се взема от правителство и според нас то може да си го вземе и може да го отмени. Става дума за митото върху износа на газта. Ние настояваме да бъдат вкарани корекции в контракта, да се подпише спогодба,  споразумение между "Нафтогаз"-Украйна и "Газпром", което е по вярно, но за съжаление тук и ние предложихме пакетен подход, имаме си дълг, не е секрет, готови сме да си го изплатим, но не по такава цена, която се предлага", коментира Балтажи.

Посланикът на Украйна заяви също, че ако преговорите с Русия за газа се провалят, Украйна ще се обърне към арбитражния съд в Стокхолм.

"Украйна е готова за евентуално спиране на газа от утре, страната има вътрешни и външни резерви", посочи посланик Балтажи.

Той обаче уточни, че се надява да не се стигне до това положение.

"Дълбоко се надявам  да не бъдат поставени под заплаха доставките за Европа. Ако се говори за Украйна, сега не притежавам точна статистика, нали, понеже ние имаме собствено производство, имаме газ, който се намира в украинските газохранилища, но мисля, че докогато и слава Богу, както се казва, сега не е зимно време, имаме и все пак малки количества изисква и частния и обществения сектор, но докогато ние намерим решение на въпроса ще се ползват вътрешните резерви, плюс ние имаме пак и външни резерви, тоест имам предвид, имаме споразумение и вкарваме газта през Европа в Украйна", каза Микола Балтажи.

Украинският посланик каза още, че проектът "Южен поток" противоречи на интересите на Украйна.

"За нас то е еднозначно. Той противоречи на националните интереси на Украйна. Ние се обърнахме към Европейската комисия той да бъде спрян. Ние имаме голямо съмнение в това, че тук ще се играе по европейските правила и че по принцип този проект ще съдейства за енергийната сигурност на Европа. Той ще засили позицията на "Газпром", но едва ли това ще бъде, Европа ще бъде по силна, нейната енергийна сигурност ще бъде по силна с реализирането на този проект", заключи посланик Микола Балтажи.

 

#Микола Балтажи #Балтажи #Русия #Украйна #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници