България не подкрепя мащабни икономически санкции срещу Русия

България не подкрепя мащабни икономически санкции срещу Русия
„Нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати“, посочи българският премиер Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че България не би подкрепила широко-мащабни санкции срещу Русия, преди да бъде оценено въздействието им.

„Възможно е да дискутираме, но едва ли ще се стигне до решение за икономически санкции. Като цяло това не е най-добрият инструмент. Всичко би следвало да се гледа през призмата на оценката на въздействието“, коментира Орешарски преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати“, посочи българският премиер.

Той смята, че след евентуалното прилагане на санкции срещу руската страна би следвало да бъдат обсъдени и компенсаторни механизми.

„Аз съм песимист по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции“, добави Орешарски и подчерта, че има страни – членки на ЕС, които имат резерви по отношение на подобни санкции.

„Най-вероятно е България да се окаже в една голяма група страни срещу едностранни широкомащабни санкции. Убеден съм, че както и в други случаи, Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение по отношение на отговора на предизвикателството Крим“, заяви премиерът.

„Това, което е по-вероятно, е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват, и евентуално замразяване на авоари на други лица. Това бихме подкрепили, въпреки че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса относно Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог. Прекаленото разширяване на тези лица с важни фигури от руската страна може да възпрепятства точно този диалог“, отбеляза Пламен Орешарски.

#Пламен Орешарски #Русия #санкции #България #Украйна Крим #Украйна #Крим #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници