Украинският посланик: Събитията в Украйна не бяха случайни

Украинският посланик: Събитията в Украйна не бяха случайни
Смятам, че Украйна по-силно трябва да си защитава интересите, но трябва реално да се действа в тази посока, каза Балтажи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За мен като дипломат винаги е било важно украинският народ да си реализира мечтата за европейско бъдеще, но всъщност това, което стана в края на ноември - да се отложи спогодбата с ЕС, бе голяма изненада, това заяви в „Седмицата" на „Дарик“ украинският посланик в България Микола Балтажи.

Посланикът отбеляза, че част от укринците са искали да се подпише спогодбата и до последно очаквали това да се случи.

„Не беше случайно това, което стана в Украйна. 55-65% от украинците искаха да бъдем част от ЕС и решението да се отложи подписването беше изненада", каза още той.

„Смятам, че Украйна по-силно трябва да си защитава интересите, но трябва реално да се действа в тази посока", каза Балтажи.

Украинският посланик обясни, че за тях Виктор Янукович не е легитимен президент в момента.

Относно убийствата на Майдана, Балтажи заяви, че има много спекулации и отказа да коментира подробности. Все пак потвърди информацията, че наистина е стреляно и в двете посоки, но кой точно е отговорен, тепърва ще стане ясно.

Посланик Балтажи ояясни също, че в Крим в момента има засилено военно присъствие.

„Там незаконно се намират военни поделения на Руската федерация“, допълни той.

По думите му проблемът е в това, че Руската федерация, ползвайки сложното положение в страната, иска да дестабилизира ситуацията в региона.

„Все пак теоретично е възможно с решение на Радата да се проведе референдум за Крим, но мисля, че това не е най-добрият път за защита на интересите на рускоговорящото население в Украйна. Най-добре е да се разговаря с Руската федерация, дипломатическите отношения не са прекъснати, но ние нямаме контакти повече от седмица, защото Русия не признава сегашното правителство", каза Балтажи.

Дипломатът засегна и темата за „Южен поток", като обясни, че позицията на украинското правителство винаги е била - вместо да се реализират такива скъпи проекти, е по-добре да се съсредоточи внимание и усилие в това да се обнови украинската газопреносна мрежа.

 

 

#Микола Балтажи #Балтажи #Украйна #Майдана #Киев #Виктор Янукович #Русия #Крим #„Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници