Орешарски и Понта: Готови сме за Шенген - в Брюксел да го разберат

Орешарски и Понта: Готови сме за Шенген - в Брюксел да го разберат
„Надяваме се тази година най-сетне да се вземе решение да влезем в Шенген с летищата и морските си граници и дано по-скоро да стане и за сухоземните“, отбеляза румънският премиер Виктор Понта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България и Румъния са напълно готови да влязат в Шенгенското пространство и в Брюксел трябва да разберат това“, заяви румънският министър-председател Виктор Понта след междуправителствена среща в Русе с премиера Пламен Орешарски.

„България и Румъния не трябва да бъдат третирани постоянно отделно, ние сме членове с пълни права на ЕС и искаме да спазваме всички стандарти на правовата държава, на независимо правосъдие и всичко това да означава оттук нататък по-добър живот за нашите граждани“, каза още Понта.

Министрите от двата кабинета подписаха протоколи и меморандуми за сътрудничество между министерствата на регионалното развитие, на земеделието, на външните работи, меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни относно взаимна поддръжка между страната-домакин, за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията, и в областта на младежта и спорта.

„Надяваме се тази година най-сетне да се вземе решение да влезем в Шенген с летищата и морските си граници и дано по-скоро да стане и за сухоземните“, отбеляза Понта.

Орешарски посочи, че предстои всички теми, обсъждани на заседание да бъдат разгледани в детайли на оперативна среща.

„Ще бъдат набелязани планове за действие в съответните зони така, че да има и ефективно движение по темите, които са били дискутирани“, заяви българският премиер, предава БГНЕС.

#Пламен Орешарски #Виктор Понта #България #Румъния #Шенген #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници