Трайчо: Кунева трябваше да защити потребителите от ACTA

Трайчо: Кунева трябваше да защити потребителите от ACTA
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Икономическият министър Трайко Трайков хвърли вината за подписването на ACTA, или т.нар. „споразумение за торентите“, върху бившия български еврокомисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите в ЕС между 2007 г. и 2009 г.

Думите на Трайков повтарят критиките спрямо Меглена Кунева от страна на неправителствени организации по повод ангажирането на България с ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговското споразумение против фалшифицирането), противоречивото международно споразумение срещу онлайн пиратството.

„Тя беше еврокомисар, който отговаряше за защитата на потребителите, именно по времето, в което всички страни – членки на ЕС, дадоха своя мандат на ЕК да преговаря от тяхно име“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник в Стара Загора, цитиран от БГНЕС.

„Европейската комисия е колективен орган и г-жа Кунева е част от нея като еврокомисар, тоест тя е била част от преговарящия екип, и то с ресор защита на потребителите. Трудно ми е да си представя по-подходяща позиция, от която да се заявяват позиции, изразяващи интересите на потребителите“, посочи Трайков.

На 11 февруари беше оповестен публично анализ на Института за модерна политика, който обаче критикува както Меглена Кунева като бивш еврокомисар, така и представители на правителството на ГЕРБ за включването на България в ACTA.

В доклада се посочва, че „Българските представители в Европейската комисия от 2007 г. насам, евродепутати от ГЕРБ и Синята коалиция и действащото правителство носят пряка отговорност за ангажирането на България с Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA)“.

В своя анализ Института за модерна политика подчертава, че преговорите по ACTA се водят от Европейската комисия в периода 2007-2010 г. по безпрецедентно непрозрачен начин. В този период Меглена Кунева например е била част от процеса в качеството си на комисар за правата на потребителите, в т.ч. на интернет потребителите, и е подкрепяла позицията на Европейската комисия за приемане на ACTA.

Самата Меглена Кунева наскоро отхвърли критиките, повдигнати срещу нея по отношение на ACTA.

#Европейската комисия #евродепутати #ГЕРБ #Синята коалиция #България #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговското споразумение против фалшифицирането #Института за модерна политика #ИМП #интернет #Меглена Кунева #еврокомисар #Трайчо Трайков #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници