Ветроенергийният парк край Калиакра е бил грешка

Ветроенергийният парк край Калиакра е бил грешка
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Имало е разминаване и недобра координация между ръководството на Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция по околната среда и водите, защото не е трябвало да се разрешава изграждане на ветроенергиен парк в района на Калиакра, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът представи пред депутатите от парламентарната комисия по околна среда информация за предявения пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение в района на Калиакра по процедура, стартирана през 2008 година.

"Правим всичко възможно да преустановим макар и със закъснение процедурата", подчерта заместник-министърът.

Процедурата стига до Съда на ЕС заради това, че през 2012 са одобрени множество проекти на територията на община Калиакра, включително един проект с голям брой ветрогенератори на "Уинд енерджи", като оценката за въздействие върху околната среда е издадена през от 2012 на РИОСВ - Варна.

Novinite.bg припомня, че на 17 октомври стана ясно, че Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение.

Обвиненията са за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове, като в този район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда, съобщиха от ЕК.

България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, но се случва точно обратното. Поради това по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Комисията предявява пред Съда на ЕС иск срещу България.

България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение, без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя им към Африка и обратно.

#Европейската комисия #Съда на ЕС #България #Чавдар Георгиев #Министерство на околната среда и водите #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници