Върховният комисариат на бежанците ще предостави на България необходимата техническа помощ

Върховният комисариат на бежанците ще предостави на България необходимата техническа помощ
Вие отбеляза, че срещата и с премиера е била насочена към евентуалната бежанска вълна, заради конфликта в Сирия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисариат на бежанците на ООН ще предостави техническата помощ, от която се нуждае българското правителство при приемането на бежанци, заяви на брифинг регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Централна Европа Монсерат Вие след срещата си с премиера Пламен Орешарски, предаде агенция „Фокус”.

"Броят на търсещите убежище в България хора нараства през последно време, а капацитетът на България за настаняване и предоставяне на убежище е ограничен", добави тя.

Вие отбеляза, че срещата и с премиера е била насочена към евентуалната бежанска вълна, заради конфликта в Сирия.

"Фактът, че капацитетът на страната е ограничен означава, че условията, в които живеят бежанците, не са добри. Тези хора бягат заради война, конфликт и страдания и на тях им трябва сигурност. Това са хора, родители, деца, които са видели как загиват техни близки и как изчезват домовете им и именно заради това са дошли в България, за да намерят сигурността”, отбеляза Монсерат Вие.

Тя заяви, че България ще получи цялата подкрепа, от която се нуждае.

Според нея – Европейската комисия ще предостави подкрепа на една от своите държави-членки, която се намира толкова близо до границата с държавата, в която има конфликт, каквато е България.

„Премиерът Пламен Орешарски ме увери, че ще направи всичко, за да защити тези хора и да подобри условията, в които бежанците живеят”, посочи още Вие.

#Централна Европа #Европейската комисия #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници